- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Brazil gyógyszerkövetési rendszer

A rendszer alapja – mint máshol is sok helyen a világban – egy 2D azonosító mátrix lesz minden egyes gyógyszer dobozon, mely a termék 13 jegyű egyedi azonosító számát, az engedélyezési számát, a gyártási számát és a lejárati dátumát tartalmazza.

Az ellátási lánc minden tagjának saját adatbázist kell fenntartania a forgalmazott gyógyszerekről, és a lefolytatott tranzakciókról. 2015. decemberig minden gyógyszergyártó termékeinek 3 tétele egyedi azonosítóval kell hogy rendelkezzen és végig kell követni azt az  ellátó rendszeren, majd 2016. végéig ez az összes gyógyszerre kötelező lesz.

Most azt is meghatározták, hogy milyen adatokat kell szolgáltatni a gyógyszer-engedélyező hatóságnak: rendszeresen fel kell tölteni a honlapjukra az összes tranzakciós adatot, még az ingyen mintákról és a megrongálódott szerekről is, a gyártótól a patikáig. Az adatokat a lejárattól számított egy évig meg kell őrizni. Az adatokat utólag módosítani nem szabad, mert az illetéktelen beavatkozásnak minősül. Ugyanezeket az adatokat a gyártónak is vissza kell jelenteni.