- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Gyógyszerhamisítás: összehangolt akció keretében számolták fel a bűnszervezetet

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal Szervezett Bűnözés Elleni Irodája „Vigorali művelet” fedőnéven 2012. szeptembere óta nemzetközi nyomozásokat folytatott egy világszerte tevékenykedő bűnszervezet ellen.

Andreas Holzer, az osztrák bűnügyi hatóság szervezett bűnözésre szakosodott irodájának vezetője hétfőn arról számolt be, hogy a bűnbanda elsősorban különböző életmódtermékekkel – étrend-kiegészítőkkel, fogyasztószerekkel, potencianövelő pirulákkal – kereskedett az interneten. A hamisított, egészségre veszélyes tablettákat Délkelet-Ázsiában állították elő.

2014. február 1-jén a nyomozások kiterjesztése miatt a Szövetségi Bűnügyi Hivatalon belül egy különleges bizottság jött létre, 2014. márciusában pedig egy közös nyomozó csoportot  hoztak létre Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Europol és az Eurojust részvételével.

A fogyasztók megrendeléseiket az „internet-gyógyszertárakon” keresztül bonyolították.  A gyógyszereket, de leginkább a potencianövelő szereket számos weboldalon mint eredeti termékeket kínálták és online megrendelések útján adták el. Az Ausztriában tevékenykedő elkövetői csoport egy szállítmányozótól vette át a hamis gyógyszereket és a csomagolásért valamint a világszerte történő terjesztéséért volt felelős. A szállítás Szlovákián, Németországon és Ausztrián keresztül zajlott.

Ezidáig csak Ausztriában körülbelül 20 000 csomagküldeményt foglaltak le 300 000 hamisított gyógyszerrel. A vevők ezekért a hamisítványokért kb. 2 millió eurót fizettek.

Az európai „Action Day” keretében Ausztriában és Magyarországon 8 elfogatóparancs, 20 házkutatási és lefoglalási parancs és 4 előállítási parancs azonnali kihallgatással lett kiadva.

A továbbiakban 15 bankszámlát (3 Ausztriában, 3 Cipruson, 7 Szlovákiában, 1-1 Magyarországon és Belgiumban) és 1 millió euro-t foglaltak le a nyomozók.

A házkutatások során még 130 000 euro készpénzt és körülbelül 1 millió hamisított tablettát foglaltak le. Ezeknek a hamisítványoknak az eladási értéke körülbelül 10 millió euro.

Ezzel egyidejűleg Nagy-Britanniában 7 elfogatóparancs kiadása és házkutatás történt meg, valamint 49 bankszámlát zároltak.

Az osztrák igazságügyi hatóság által előterjesztett nemzetközi bűnügyi jogsegélykérelemben több hónapos előkészítés után a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának munkatársai 6 főt hallgattak ki gyanúsítottként, és 5 lakcímen végeztek házkutatást. A házkutatások során különböző banki iratokat, mintegy 1 500 euro-t és 380 000 forint készpénzt, több nagy értékű karórát, különféle számítástechnikai eszközöket, egy nagy értékű személygépkocsit és egy nagy értékű motorkerékpárt foglaltak le.

Ausztriában ez ellen a bűnszervezet ellen ebben a nemzetközileg koordinált akcióban a vám-és pénzügyi nyomozók mellett, spanyol, francia nyomozók és az Europol is részt vett.

A szervezet vezetőjét a 44 éves Raphael T.-t 2014. szeptember 1-jén fogták el az osztrák nyomozók, további hét gyanúsított kihallgatása folyamatban van.

A Bécsi Államügyészség súlyos üzletszerű csalás, pénzmosás valamint gyógyszerhamisítás miatt folytatja a büntetőeljárást.