- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Gyógyszermaffia felszámolva

A hálózat tevékenységére 2012 szeptemberében Spanyolországban figyeltek föl a hatóságok. Az Ausztriába vezető szálak miatt az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal Szervezett Bűnözés Elleni Irodája Vigorali-művelet fedőnéven nemzetközi nyomozást indított a bűnbanda ellen.

Andreas Holzer, az iroda vezetője elmondta, a szervezet főként gyógyszerekkel és potencianövelő pirulákkal kereskedett a világhálón. A hamisított tablettákat Délkelet-Ázsiában állították elő, és eredeti termékként kínálták.

Az Ausztriában tevékenykedő csoport a csomagolásért, valamint a nemzetközi terjesztésért felelt. Szakértők szerint a hamis gyógyszerek a csekélytől a súlyosig terjedő mellékhatásokat okozhatnak, esetenként halálhoz is vezethetnek.

Nyomozó csoport alakult 2014 márciusában Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, az Europol és az Eurojust részvételével. Hónapokig tartó nyomozás után, szeptember 1-jén hajnalban a hatóságok több országban – köztük hazánkban – hajtottak végre összehangolt akciót. A hálózat vezetőjét, a 44 éves Raphael T.-t és hét további gyanúsítottat az osztrák nyomozók fogtak el. Az Európa-szerte tartott házkutatások során összesen 130 ezer euró készpénzt és körülbelül egymillió hamisított tablettát találtak a hatóságok. A hamisítványok eladási értéke eléri a 10 millió eurót.

A nyomozás során kiderült, magyar állampolgárok is segítették a bűnszervezetet. Több hónap előkészítés előzte meg a szeptember 1jei magyar akciót, a műveletben a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítő főosztályának negyven munkatársa vett részt.

– A mi feladatunk a bűnszervezettel együttműködő, Magyarországon élő gyanúsítottak elfogása és kihallgatása volt – tájékoztat Lajkó Tibor százados, a vegyes bűncselekmények osztály I. alosztályának vezetője. – Az izraeli Zaza T. (42) a szervezet pénzügyeiért felelt. A Budapesten élő férfit az osztrák kollégák fogták el és tartóztatták le, mivel szeptember 1-jén Bécsben volt. A házkutatást – távollétében egy lakatos segítségével – mi végeztük el. Banki iratokat, 1500 eurót és 380 ezer forint készpénzt találtunk a lakásán. Emellett vagyonelkobzásként lefoglaltuk Porsche típusú autóját és Yamaha motorját.

A magyar rendőrök kihallgatták az ukrán Omelko A.-t (42), az erdőkertesi G. Henriket (39), a budapesti G. Richárdot (29), a solymári H. Gábort (62), a dunakeszi T. Gergelyt (23) és a budapesti T. Imrét (44). Vallomásaik szerint azzal bízták meg őket, hogy Szlovákiában és Ausztriában nyissanak saját nevükre bankszámlát, ahová a világhálón megrendelt hamis gyógyszerek vételára érkezett. Az utalásokat továbbítaniuk kellett, lényegében – egy kisebb összeg ellenében – strómanok voltak. A hat előállított férfi szabadlábon védekezik. A Bécsi Államügyészség üzletszerű csalás, pénzmosás, valamint gyógyszerhamisítás miatt folytat eljárást ellenük.