- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Csak így rendeljen gyógyszert az interneten

Ma már gyakorlatilag minden elérhető a világhálón: a hétköznapi bevásárlástól a műszaki cikkek beszerzésén át a banki és a hivatalos ügyek intézésig az életünk nagy részét tudjuk intézni a net segítségével, és ez alól a gyógyszervásárlás sem kivétel. Ki ne választaná inkább a kényelmesebb internetes rendelés [1]t a patikában való hosszú sorban állás helyett?

Mielőtt az őszi megfázásszezon előtt a házipatikát feltöltendő regisztrálnánk az első netpatikán, nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Az internetes vásárlás [2] ha nem megbízható, az gyakorlatilag az orosz rulettel egyenértékű. Ha nem hivatalosan bejegyzett patikából rendelünk, szinte biztos, hogy hamis gyógyszereket kapunk. Milyen rizikóval jár a hamis vagy engedély nélküli gyógyszerek kereskedelme az eladóra és a vevőre nézve?

A hazai internetes gyógyszerrendelés szigorú szabályokhoz van kötve, a folyamatosan ellenőrzött dolgok közé tartozik, ami nem véletlen, hiszen itt nem könyvet vagy edzőcipőt rendel az ember.

„Interneten más országból rendelt gyógyszer Magyarországra csak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet országos gyógyszerészeti intézete által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokkal – címke, betegtájékoztató – szállítható” – hívja fel a figyelmet a Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Amelyik külföldi szolgáltató nem ilyen formában forgalmazza a készítményt, az szabálysértést követ el. A hazánkban legálisan elérhető netpatikák ellenőrzött listája itt található. [3] E gyógyszertárak működését az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi, így innen nyugodtan rendelhetünk.

Ha nincs a listán az a honlap, ahonnan rendelni szeretnénk, akkor nagy valószínűséggel illegális, engedéllyel nem rendelkező gyógyszereket forgalmaz, amelyek betegséget, maradandó egészségkárosodást, életveszélyt vagy akár halált is okozhatnak. A külföldön bejegyzett netes patikák kapcsán a magyar hatóságok nem tudják szavatolni a biztonságot, ezért érdemes hazai, ellenőrzött forrásból rendelni.

„Mivel a gyógyszerek besorolása uniós tagállamonként eltérhet, előfordulhat az, hogy ami itthon orvosi felírás nélkül kapható, az külföldön vényköteles. Az internet-szolgáltatónak minden esetben ellenőriznie kell, hogy az adott gyógyszer a címzett országának jogszabályai szerint forgalmazható-e” – olvasható az ÁNTSZ honlapján. Az Európai Unióban működő, de nem magyar gyógyszereket áruló e-patikákból magyar címre receptköteles gyógyszereket nem adhatnak el. Fontos tudni, hogy Magyarországon nemcsak a hamis, hanem az engedéllyel nem rendelkező gyógyszerek forgalmazása is három év börtönnel büntetendő alapesetben.

Hazánkban jelenleg – a törvényes keretek betartása szerint – az interneten csak vény nélkül kapható gyógyszer rendelhető, ami érthető is, hiszen a vényköteles gyógyszerek csak orvosi előírásra, folyamatos és szigorú orvosi ellenőrzés mellett szedhetők. A vásárlás itthon korhatárhoz is kötve van. A Magyarországon hatályban lévő jogszabályok szerint világhálón keresztül gyógyszert hivatalosan csak tizennegyedik évét betöltött személy vásárolhat.

Egyre többen szeretnének fogyni fogyasztószerrel: mintegy hat százalékkal nőtt a vény nélkül kapható fogyasztószerek kiskereskedelmi forgalma az elmúlt tizenöt hónapban – írta meg az MNO. A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban is érdemes észben tartani: az étrend-kiegészítőként árult termékek nem gyógyítanak meg, és nem is előzik meg a betegséget. A csodaszernek kikiáltott gyógykészítmények kapcsán pedig itt olvashat néhány fontos tudnivalót.

Ne feledje, az internetes gyógyszervásárlásnál mindig legyen óvatos, és járjon el körültekintően, hiszen nemcsak a pénzét és az egészségét, de bizonyos esetekben az életét is kockára teszi.