- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Ezzel a kínai teával mindent más színben látna

A repülőtéri áruforgalmon keresztül érkezett a küldemény Kínából egy magyar címzett részére. A csomag érkezésekor a röntgenberendezés gyanús anyagot jelzett, ezért a pénzügyőrök a küldeményt alaposabban megvizsgálták. A teászacskó felbontása után a teafű közül egy fehér porral teli tasak került elő. Az 50 grammos csomag ismeretlen eredetű és összetételű port tartalmazott. Az elvégzett laborvizsgálat szerint a zacskóban 4-fluor-metkatinon volt, ami új pszichoaktív anyagnak minősül.

Az ilyen anyagok közé tartoznak azok a forgalomban újonnan megjelent, gyógyászati felhasználással nem rendelkező anyagok vagy vegyületcsoportok, melyek a központi idegrendszer működésének befolyásolása révén alkalmasak a tudatállapot, az érzékelés vagy az észlelés módosítására.

Új pszichoaktív anyag hazánkba történő behozatala bűntettnek minősül, ezért a NAV feljelentést tett a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra.

Eddig összesen 37.065 gramm mennyiségben foglaltak le új pszichoaktívnak minősülő vegyi anyagot a pénzügyőrök a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.