- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Kalózok ellen harcol a Google

Új módosításra [1] készül keresőmotorjában a Google. A cél, hogy a legismertebb kalózoldalakat (The Pirate Bay, Kickass Torrent, stb.) a találati listán hátrébb szorítsa, amikor valaki zenét, filmet, vagy egyéb szerzői jog által védett tartalmat keres – írja a The Guardian. 2012-ben a Google tett már egy ígéretet, amit azonban a zene- és filmipari szereplők szerint eddig nem tartott be.

„2012 augusztusában először jelentettük be, hogy lefokozzuk azokat az oldalakat, melyek miatt sok DMCA értesítést kaptunk. Rendszerünk fejlesztésének ez alkalommal várhatóan szembetűnő hatása lesz. Ez a frissítés a jövő héten terjed majd el globálisan” – írta egy blogposztban október 17-én Katherine Oyama, a Google szenior szerzői jogi tanácsadója. Oyama nem részletezte, hogy pontosan melyik kalózoldalakra gondol, és hogy lefokozásuk mekkora mértékben fogja a rangsorolást megváltoztatni: azaz milyen messze lesznek az illegális oldalak az első keresési találattól, amikor valaki beír egy releváns keresőszót.

A Google emellett olyan szolgáltatásokon is dolgozik, melyek lehetővé teszik, hogy amikor valaki a „letöltés”, „ingyen” vagy „megnézés” (download, free, watch) kulcsszavakkal keres, akkor láthatóvá váljanak a legális zene- és filmszolgáltatók linkjei is.

Geoff Taylor, a brit zenei ipart megtestesítő BPI (British Phonographic Industry) vezetője, örömmel fogadta ezt az intézkedést. Taylor már többször kritizálta a Google-t, mivel nem tartotta eléggé hatékonynak az illegális letöltések elleni harcban. „Amikor a rajongók zenét vagy filmet keresnek, legális oldalakra kellene találniuk. Pofonegyszerű. Ha ezek az új lépések segítenék a felhasználókat, hogy a Torrent oldalak helyett olyan, az ipart támogató oldalakra találjanak, mint a Spotify, az iTunes vagy a Deezer, akkor ők maguk is közelebb kerülhetnének azokhoz az előadókhoz és más szervezetekhez, akik egy online virágzó zenei gazdaság kiépítésén dolgoznak.”