- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A potenciális gyógyszerhamisítókkal szembeni gyors és hatékony fellépés a cél

Napjainkban a hamis, illetve illegális eredetű orvosságok és „csodaszerek” terjesztésének elsődleges helyszíne az internet lett. Az engedély nélkül működő kereskedők tevékenysége elsősorban azokra a fogyasztókra jelent veszélyt, akik olcsó és egyszerű vásárlási lehetőséget keresnek, nem akarnak problémájukkal orvoshoz fordulni. Éppen ezért a jövőben felhatalmazást kell adni a gyógyszerhatóságnak, hogy ideiglenesen hozzáférhetetlenné tehesse a világhálón elérhető, hamis vagy nem engedélyezett gyógyszer beszerezhetőségével kapcsolatos adatokat – áll az emberi erőforrások minisztere indoklásában.

A Magyar Nemzet korábban megírta, tavaly több száz hamis gyógyszer, valamint illegális készítmény érkezett hazánkba. Ezek a termékek főként Ázsiából, illetve Szerbiából, Bulgáriából, Ukrajnából kerültek az országba. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézetet (GYEMSZI OGYI) tájékoztatása szerint a hamis szerek nagy része úgynevezett anabolikus vagy felépítő szteroidok – például Testosteron Depo injekció –, potencianövelők és hormonkészítmények. Ezenkívül jellemző a fogyasztószerek – szibutramin – hamisítása is.

A hazai legális gyógyszer-kereskedelem szigorúan szabályozott. A gyógyszerhatóság ellenőrzi a termék minőségét, hatásosságát és biztonságos alkalmazhatóságát, továbbá a gyártóhelyek megfelelőségét és a gyógyszer-nagykereskedők tevékenységét. A GYEMSZI OGYI egyidejűleg piacfelügyeleti hatósági szerepet tölt be a harmadik országokból az Európai Unió területére behozott, valamint kivitt termékek ellenőrzésekor. Az illegális kereskedelem ellenőrzésében a társhatóságok, így például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendőrség és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is részt vesz.

Fokozza a gyógyszerbiztonságot, hogy tavaly szeptembertől fekete háromszög jelölést kell használni bizonyos készítmények esetében. Ez a jelzés az orvosságok kísérőirataiban található, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztonságos alkalmazásra vonatkozóan korlátozott információ áll rendelkezésre. Ez például olyan új hatóanyagot tartalmazó gyógyszereknél fordulhat elő, amelyek hosszú távú alkalmazásáról még nem áll rendelkezésre elegendő adat.