- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Elkapták a Picasso, Miró és Matisse hamisítókat

A letartóztatás az Operación Mirones betetőzése, melyet 2014 júliusában indítottak azzal a céllal, hogy lekapcsoljanak egy hamisító bűnszervezetet. A nyomozás egy rutin határellenőrzéssel indult Lleidában, ahol a spanyol rendőrség elfogott egy andorrai lakost, aki több Miró rajzzal és azok hitelességi bizonyítványával akarta átlépni a határt. A rendőrök gyanút fogtak, és szakértőket kértek meg arra, hogy elemezzék a műveket. A szakértők megerősítették, hogy hamisítványokról van szó – számol be a news.artnet.com hírportál.

A gyanúsítottat megfigyelés alá helyezték, így a rendőrség hamarosan megtudta, hogy a férfi rendszeresen jár Zaragoza városában, ahol műkereskedőkkel és műgyűjtőkkel találkozik, és eredetiként próbálja eladni a hamisítványokat. Azt is felfedezték, hogy a gyanúsított a rajzokat egy tarragonai rokona irodájában tárolta annak érdekében, hogy elkerülje a további andorrai határellenőrzéseket.

Az andorrai lakoson kívül két embert tartóztatott le a rendőrség, köztük egy zaragozai műkereskedőt, aki a gyanú szerint közvetítőként szerepelt. Az ABC értesülései szerint a gyanúsítottak többszázezer euróért próbálták értékesíteni a hamisítványokat.

Az akció során kilenc műalkotást foglaltak le, ebből hatot Mirónak tulajdonítottak, kettőt Matisse-nak, egyet pedig Picassónak. Az akció további két Mirónak tulajdonított litográfia eladását is megakadályozta.

Spanyolországban megugrott a műkincshamisítási ügyek száma. 2014. áprilisában a műkereskedő José Carlos Bergantiños Diaz-t és társát tartóztatták le a hírhedt Knoedler & Co. műkincshamisítási botrány kapcsán. Őket azzal vádolják, hogy több mint 33 millió dollár értékben adtak el többek között Mark Rothkonak, Jackson Pollocknak és Robert Motherwellnek tulajdonított műveket.