- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

21,6 milliónyi bírságot szabott ki a Nébih

Az ellenőrök 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben a decemberi országos szezonális élelmiszer-ellenőrzéseken – közölte a vizsgálatot koordináló (Nébih). A tájékoztatás szerint 5045 ellenőrzést végeztek, s 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékánál találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége 2 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 4,6 százalékkal szemben – közölte a Nébih.

A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt valamilyen probléma a nyomonkövethetőséggel, egy éve ez az arány 2,5 százalék volt. A vizsgált 18 826 élelmiszertétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból – olvasható a közleményben.

A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrizték a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a mézet, a déli gyümölcsöket, valamint a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is – közölte a hivatal.

A kistermelői tevékenység vizsgálata során 17 regisztrációval nem rendelkező álkistermelővel szemben kellett eljárni. A laboratóriumi vizsgálatok négy mézminta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban.