- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Magyarországra ért a Megfigyelőközpont Jogérvényesítési Adatbázist bemutató road showja

Nicol Semjevski és Peter Hedin az alicantei székhelyű, a közösségi védjegyek és dizájnok lajstromozásáért felelős hivatal (OHIM) által működtetett Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontjának (Megfigyelőközpont) munkatársai múlt kedden látogattak el az SZTNH-ba. A szeminárium a Megfigyelőközpont Jogérvényesítési Adatbázisát népszerűsítő road show 22. állomása volt, amelyen mintegy 70 vámtisztviselő vett részt.

Az adatbázis létrehozásának célja az volt, hogy segítséget nyújtson a nyomozóhatóságoknak a hamis és jogsértő termékek minél eredményesebb kiszűréséhez, az eljárások gyorsabb lefolytatásához, ezáltal is védve a szellemi tulajdonjogok jogosultjait és a fogyasztókat a hamis termékektől, valamint visszaszorítsa a feketegazdaságot.

Az eseményt a Megfigyelőközpont magyarországi tagjaként a HENT szervezte, amelyen a hazai vámtisztviselők megismerhették az OHIM felépítését, szerepét, valamint a Jogérvényesítési Adatbázist. Az adatbázis egy olyan ingyenes, online elérhető biztonságos eszköz, amelybe a szellemi tulajdonjogok jogosultjai tölthetnek fel szellemi tulajdonjogaikkal kapcsolatos minden olyan információt, adatot, amely segítségül szolgálhat a nyomozók számára az azokat sértő, hamis termékek kiszűrésében, eljárásban.

Az adatbázisba bevitt adatok az EU valamennyi hivatalos nyelvére lefordításra kerülnek, így a tagállami vámtisztek anyanyelvükön láthatják a szükséges információt. A vámosok emellett kétséges eredetű áruk esetén értesítést is tudnak küldeni a rendszerben a jogosult által megadott képviselőnek az érintett áruk eredetisége gyors megerősítése érdekében, de a jogosult is adhat ki „riasztást” a nyomozóhatóságok részére.

Az adatbázis emellett lehetővé teszi a jogosultak számára, hogy „egy gombnyomással”, újabb adatbevitel nélkül előállítsák a vámhatóságok számára évente megújítandó vámfigyelési kérelmeiket is, amelyeket kinyomtatást követően postázhatnak. Az idei évben emellett várható az adatbázis funkcióbővítése is, amellyel lehetővé válik az adatbázisból a vámfigyelési kérelmek elektronikus úton történő közvetlen vámhatósági benyújtása is, könnyítve ezzel mind a jogosultak, mind a vámosok adminisztrációs terhein.