- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A gyógyszerek több mint 40 százaléka bukott meg az ellenőrzésen

A kutatások szerint a gyógyszerek közel 41 százaléka (összesen több mint 16 ezer gyógyszerminta) nem felelt meg a minőségi előírásoknak – írta hétfőn az Amerikai Nemzetközi Egészségfejlesztési Intézet.

A cikkek közül az egyik kitér arra is, hogy a becslések szerint 2013-ban több mint 120 ezer afrikai gyermek halálát okozta a hamis vagy gyenge maláriagyógyszerek alkalmazása – írták. Más vizsgálatok azt állapították meg, hogy a rossz minőségű antibiotikumok egészségügyi kárt okoznak, és növelik az antimikrobiális rezisztenciát (a mikroorganizmus adaptációja a környezetéhez).

Emellett több cikk is politikai beavatkozást javasolt arra vonatkozóan, hogy szigorúbb törvényeket hozzanak a gyógyszerhamisítások ellen. Ez továbbra is egyre terjedő probléma világszerte, ami nagy kihívást jelent az érintetteknek, mivel sokan közülük korlátozott erőforrásokkal dolgoznak – jegyezte meg Joel Breman, az Amerikai Nemzetközi Egészségfejlesztési Intézet vezető kutatója.

A világszerte lefoglalt hamis gyógyszerek között a legtöbb hatóanyagok nélküli, de nagy számban előfordul az is, hogy nem megfelelő a hatóanyagok mennyisége, avagy összetevőinek rossz az aránya. A WHO szerint azt is kimutatták, hogy a gyógyszerekbe kerülő szennyező anyagok mennyisége is komoly.