- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Olcsóbb, de lehet, hogy betonkeverőben készült ez a gyógyszer

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága által nem engedélyezett, vagy a hamis és az egészségre kifejezetten ártalmas étrend-kiegészítőket, interneten, kéz alól vásárolt gyógyszereket semmiképpen ne vegyünk be, csak orvos vagy patikus által javasolt gyógyszereket, figyelmeztetnek a szakemberek. Az interneten vásárolt, vény köteles gyógyszerek, illetve a gyógyszerforgalmazásra külön engedéllyel nem rendelkező üzletekből hazavitt pirulák használata kockázatos, azoknak ugyanis sem a minősége, sem a hatása, sem a gyártási körülményei nem ismertek. Magyarországon internetről kizárólag vény nélküli gyógyszereket lehet rendelni, de azokat is csak olyan weboldalról, amely mögött valós, internetes eladásra regisztrált patika áll.

Kőszeginé Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet vezetője a Kossuth Rádióban elmondta: az illegális gyógyszerpiacot vissza lehetne szorítani, ha a vásárlók tudatosabbak lennének, és nem vennének bizonytalan forrásból gyógyszert csak azért, mert az olcsóbb.

A gyógyszer engedélyezése hatósági folyamat, Magyarországon csak azok a gyógyszerek hozhatók forgalomba, amelyeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet vagy az Európai Bizottság engedélyezett.

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület igazgatója hangsúlyozta: aki hamis gyógyszert vásárol, a szervezett bűnözést támogatja. A gyógyszerek előállítása a minőségi előírások miatt nagyon sokba kerül, az interneten rendelt pirulák pedig jellemzően betonkeverőben készülnek, és hajszárítóval szárítják rajtuk a bevonatot.

Ilku Lívia beszélt arról is, hogy hazánkban is egyre több hamis gyógyszer fogy, ennek következtében a kínálat is bővül, tranzitországból hamis gyógyszert fogyasztókká váltunk. Az illegális piac óriási kárt okoz a gyógyszergyártóknak, de pontos adatok erről nincsenek.

Erőss László, a Sanofi-Aventis orvos igazgatója úgy fogalmazott: aki hamis gyógyszert fogyaszt, orosz rulettet játszik. Hozzátette: a hamis gyógyszerek hasonlóak a forgalomban lévő gyógyszerekhez, de a hatóanyaguk, a csomagolásuk részletei, a kiszerelésük eltér. Gyakran nem tartalmaznak hatóanyagot, vagy másfélét tartalmaznak, sőt az is előfordulhat, hogy mérgező anyag található bennük. Erőss László hozzátette: a leggyakrabban előforduló hamis gyógyszerek a fogyasztó- és a testépítőszerek, a potencianövelők, a szteroidok és a növekedési hormonok.

Csákó Ibolya, az ORFK rendőr alezredese elmondta: 2013. július 1-jétől a NAV-tól a rendőrség hatáskörébe került a hamis gyógyszerek felderítése. Tapasztalataik szerint egyre több bejelentés, feljelentés érkezik, s egyre több magánkezdeményezésre indítanak büntető eljárást.