- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Előtérben a betegbiztonság

A világon mindenütt növekszik az online gyógyszervásárlás aránya, a fogyasztók azonban nem mindig lehetnek biztosak abban, hogy az általuk megnézett honlap tulajdonosa engedélyezett gyógyszereket árul, gyakori, hogy így hamisított és/vagy nem engedélyezett gyógyszerhez jutnak hozzá. Márpedig ezek a termékek nem, vagy helytelen mennyiségben tartalmazzák a gyógyhatást kiváltó hatóanyagot, a feltüntetettől eltérő hatóanyagot tartalmaznak vagy akár veszélyes anyagok találhatók bennük; nehezen azonosíthatók, minőségük és a feltüntetett információk helyessége nem garantált. A hamis készítmények hatóanyag-tartalma és külleme akár megegyezhet az eredeti, forgalmazásra engedélyezett gyógyszerével, ám ezek hatását és minőségét senki sem garantálja. Igaz ez azokra a gyógyszerekre is, amelyek annak ellenére, hogy eredeti készítmények, engedély nélkül, illegálisan kerülnek a hazai forgalomba. A gyógyszerügyi hatóságok által engedélyezett gyógyszereket nagyon szigorú körülmények között gyártják, a gyártóhelytől a patikáig ellenőrzött úton jutnak el a fogyasztókhoz. A nagykereskedők és a kiskereskedők a készítményeket az előírt körülmények között tárolják, szállítják.

A hamis készítmények útját azonban senki nem ellenőrzi, gyakorlatilag bármilyen anyaggal szennyeződhetnek, de akár a helytelen tárolás is okozhat ártalmakat. A hamis készítmények forgalmazásának célja kizárólag a haszonszerzés, a meggondolatlan vagy megtévesztett vásárlók saját egészségüket teszik kockára akkor, ha nem gyógyszertárakból, illetve legálisan működő online webshopokból vásárolnak. Éppen ezért 2015. január 1-jétől az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) határozatban elrendelheti azoknak a honlapoknak az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét, amelyeken hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket forgalmaznak. Több mint 100 esetben éltünk már ezzel a jogunkkal.

Ezzel párhuzamosan az OGYÉI a letiltott weboldalak [1]mellett rendszeresen frissített listát publikál azokról a hamis és nem engedélyezett készítményekről is, amelyekkel piacfelügyeleti tevékenysége során találkozik. A hatóság a listán szereplő készítmények neve/hatóanyaga mellett közzéteszi azt is, hogy miért veszélyes az adott terméket az illegális csatornán keresztül megvásárolniuk a fogyasztóknak – érdemes böngészni a honlapunkat: a www.ogyei.gov.hu internetes portálunkon a gyógyszerhamisítás menüpontot.

Az online térben történő vásárlást szorgalmazók számára van még egy kapaszkodó: ez év júliusától az uniós és magyarországi jogszabályoknak megfelelően működő online gyógyszertárakat egy logó [2] azonosítja majd; ezt az intézkedést a biztonságos gyógyszerellátás érdekében írta elő az Európai Unió. A vevők a logóra kattintva a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzétett, a magyarországi előírások szerint működő legális patikák listájához jutnak el.

Felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint csak közforgalmú gyógyszertárak végezhetnek internetes gyógyszerforgalmazást, és csak a vény nélkül kapható gyógyszerek értékesíthetők a neten keresztül! Nem érdemes kockáztatni, a gyógyszerügyi hatóság vezetőjeként azt ajánlom, mindig körültekintő módon vásároljanak, legyen szó gyógyszerről vagy akár étrend-kiegészítőről.