- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Diákok a gyógyszerhamisítás ellen

Miért tartottátok fontosnak, hogy elinduljatok a gyógyszerhamisítás elleni pályázaton?

Dominika: A pályázatról az egyik tanárnőmtől hallottam, aki régebben etikát tanított nekem. Ő mutatta meg a kiírást a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapján és úgy gondoltam, jó ötlet lenne részt venni a versenyen, mert a rajzommal én is felhívhatnám a figyelmet a probléma fontosságára. Ezért is merítettem ötleteimet a való életből, hogy megmutassam, a hétköznapi emberek is tehetnek valamit.

Mátyás: Mi egy háromfős csapattal neveztünk a versenyre, a nyeremény mellett fontosnak tartottuk, hogy minél több emberhez eljuttassuk üzenetünket a gyógyszerhamisítás veszélyeiről.

Miért ezt a műfajt választottátok a pályázat elkészítéséhez?

Dominika: Nagyon szeretem a japán kultúrát, sok mangát, vagyis japán képregényt olvasok. Így amikor eldöntöttem, hogy indulok a versenyen, nem is volt kérdés, hogy ezt választom. Amúgy is szeretek rajzolni, de a képregényt olvasni is jó, ez a kedvenc műfajom. Úgy gondolom,  képregényen keresztül nagyon beszédesen el lehet mesélni egy témát. A megrajzolás előtt a tanárnőm segített felvázolni a sztorit, amibe én belevittem a saját ötleteimet és végül megszületett az a végleges változat, amellyel megnyertem a versenyt.

Mátyás: A pályázat kiírásában elsősorban kreatív munkákat vártak el. Korábban is készítettem már videókat a YouTube-ra, a suliban pedig tagja vagyok egy filmes csapatnak, így nem áll távol tőlem ez a műfaj. Innen jött az ötlet, hogy videóban osszuk meg ismereteinket a témáról. A videónak az a nagy előnye, hogy sok embert lehet vele megszólítani.

Mit hallottatok korábban a hamis gyógyszerekről?

Dominika: A Facebookon találkoztam már hamis gyógyszerhirdetésekkel és sok olyan posztot láttam, ahol ilyen tablettákat árultak.

Mátyás: Különösebben nem hallottam róla korábban, csak annyit, hogy külföldről rengetegen rendelnek étrendkiegészítőket és sok oldalon árulnak ellenőrizetlen gyógyszer-készítményeket, de amíg nem kezdtük el magunkat beleásni a témába, nem sokat tudtunk a hamis gyógyszerek veszélyeiről.

Szerintetek miért az interneten árulnak elsősorban hamis gyógyszereket?

Dominika: A közösségi oldalakon, mint például a Facebookon könnyen fel lehet építeni egy olyan kampányt, amivel hamis gyógyszereket akarnak eladni. Ráadásul így gyorsan eljutnak rengeteg emberhez, akik hisznek a hamis reklámoknak és megvásárolják az orvosságokat.

Mátyás: Amikor a versenyre készültünk, sok mindennek utánanéztünk a témával kapcsolatban, egy csomó hihetetlen dolgot találtunk, amiket korábban nem is sejtettünk. Például, hogy a hamisítványok mennyivel olcsóbbak és mennyivel könnyebben elérhetőek, mint a rendes gyógyszerek. Interneten könnyebb hozzáférni, és sok oldal van, elsősorban külföldi oldalak ezek a terjesztésére. Az emberek pedig sokszor azért nem beszélnek arról, hogy hamis készítményt vásárolnak, mert esetleg félnek bevallani betegségüket. A videóban ezekre a problémákra próbáltuk felhívni a figyelmet.

Mit gondoltok, miért diákoknak hirdették meg a pályázatot?

Dominika: Szerintem a fiatalok a kreativitásukkal érdekes módon tudják felhívni mások figyelmét a gyógyszerhamisítás veszélyeire és így többekhez eljut ennek a pályázatnak az üzenete.

Mátyás: Talán azért, mert a diákok sokat interneteznek, emiatt pedig nem látják át elég alaposan ezeknek a kockázatát, könnyebben áldoaztává válhatnak a hamis gyógyszereknek. Szerintem a pályázatnak célja volt az is, hogy a diákok figyelmét fölhívja ezekre a veszélyekre.

Mit gondoltok, diákként mit tehettek a gyógyszerhamisítás ellen?

Dominika: Az iskolások úgy segíthetik a hamis gyógyszerek terjesztésének megfékezését, ha élnek a lehetőséggel és a saját eszközeikkel figyelmeztetik az óvatlan embereket ennek veszélyeire. Úgy gondolom, azzal, hogy neveztem a pályázatra, máris tettem valamit a probléma megoldásáért.

Mátyás: Úgy tudunk segíteni, ha beszélünk másoknak a hamis gyógyszerekről, megosztjuk velük az ismereteinket, akár videókon keresztül. Például, hogy ismerhetik fel a hamis gyógyszereket, honnan származnak, vagy hogyha külföldi szöveg szerepel a csomagoláson, óvakodjanak a készítmény használatától. Van egy ismerősöm például, aki gyakran rendel étrend-kiegészítőket külföldi oldalakról, neki is elküldtem a videót. Remélem, hogy ezzel felhívtam a figyelmét ennek a kockázatára. Úgy gondolom, elsősorban ilyen figyelemfelkeltő akciókkal lehet tenni a hamisítás ellen.