- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Nemzetközi jogérvényesítési szeminárium volt Budapesten

A háromnapos rendezvény a szellemitulajdon-jogok érvényesítése különböző területeinek (felderítés, vámhatósági és büntetőjogi eljárás, jogszabályi keretek), a jogérvényesítést támogató online eszközök (Enfrocement Databse, ACIST), valamint az SZTNH és az általa működtetett HENT bemutatásával indult az OHIMés az SZTNH munkatársai, valamint horvát és cseh meghívottak tapasztalataira alapítva.

A második, gyakorlati nap délelőttjén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)   1. számú Repülőtéri Igazgatósága adott otthont a szemináriumnak, ahol a résztvevők testközelbe kerültek a hamis termékek felderítésének és megsemmisítésének vámhatósági gyakorlatával. A délután során a NAV és az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai mutatták be a hamisítással szembeni fellépésük formáit, területeit, valamint a G-Star, egy nemzetközi ruházati termékeket gyártó és forgalmazó cég képviselője számolt be a termékeik hamisításával kapcsolatos tapasztalataikról, gyakorlatukról.

Az esemény utolsó napja az interneten elkövetett jogsértésekre fókuszált: az online elkövetett szerzői jogi jogsértésekkel szembeni fellépési lehetőségek világába pillanthattak be a résztvevők a jogosultak, az ügyészek és a jogi képviselők szemüvegén át. Emellett az OLAF (Európai Csalásellenes Hivatal) és az Eurojust (Európai Igazságügyi Együttműködési Egység) munkatársai számoltak be szervezeteik szellemi tulajdonjogi jogsértések ellen folytatott tevékenységéről.

A szakmai program a visszajelzések alapján sikeres volt: az előadókhoz számos kérdés érkezett, illetve többen osztották meg egy-egy téma kapcsán saját élményeiket, sikereiket és nehézségeiket. A rendezvény szüneteiben is élénk eszmecsere folyt a szakértők között, ami egyaránt szolgált alapjául számos határokon átívelő újabb kapcsolatnak és a korábbi ismeretségek elmélyítéséhez.

A szemináriumon elhangzott előadások az alábbi linkre kattintva elérhetők.

Criminal Enforcement Principles (Erling Vestergaard – OHIM) [1]

Enforcement of IPR (dr. László Vass HIPO) [2]

Hungarian Cooperation Model (dr. Roberta Pál – HIPO – NBAC) [3]

Croatian Customs experience against Counterfeiting (Ninoslav Babic – Croatia) [4]

IPR Investigation Techniques (Lukas Drlik – vis probandi limited) [5]

Enforcement Database and Anti-Counterfeiting Intelligence Support Tool (Massimo Antonelli – OHIM) [6]

Destruction of good at NTCA Airport Directorate No. 1. (Viktor András Vas – NTCA) [7]

Inspection of the market with respect to IPR (dr. Zoltán Varga – NTCA [8])

Customs enforcement of intellectual property right in Hungary (Lt. col. Andrea Gróf – NTCA) [9]

Pharmacrime in Hungary (dr. Ibolya Csákó – NTCA) [10]

Study on Infringing Business Models Online (Erling Vestergaard – OHIM) [11]

Copyright and on-line infringements; enforcement experiences (dr. Péter Horváth – NBAC management) [12]

A prosecutor’s experiences of the actions against copyright crimes (dr. Gábor Ivanics – prosecutor, Metropolitan Chief Prosecution Office) [13]

Legal Issues and anti-piracy strategies in Hungary, with particular focus on criminal enforcement, e.g. online (dr. László Bérczes – NBAC Enforcement Working Group) [14]

The role of Eurojust in fighting counterfeiting and piracy (László Venczl – Eurojust) [15]