- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Diákok a gyógyszerhamisításról

Miért tartod/tartjátok veszélyesnek a hamis gyógyszereket?

Vácz Orsolya: Súlyos egészségkárosodást okozhatnak a hamisított gyógyszerek. De akár halál is lehet a következménye annak, ha hamisított gyógyszert vásárol valaki. Az osztálytársammal nagyon megdöbbentünk, amikor olvastunk arról, hogy egy fiatal győri lány halálát okozta az interneten vásárolt fogyasztószer. A természetesnek hirdetett hamisított gyógyszer ennél a lánynál olyan súlyos májkárosodást okozott, hogy már a transzplantáció sem segíthetett volna rajta. A nálunk néhány évvel idősebb lány belehalt az interneten vásárolt ismeretlen eredetű fogyasztószer mellékhatásaiba.

Bukovics Petra, Zagraj V. Bettina, Szendi Mátyás: A hamis gyógyszerek alkalmazása súlyos mellékhatásokkal járhat. Okozhat maradandó betegséget is. Túladagolása halálhoz is vezethet.

Molnár Melánia, Stiránszki Hajnalka: Még a hivatalosan és biztonságban bevehető gyógyszereknek is vannak mellékhatásai, és minden emberre egy kicsit más hatást gyakorolnak. Ezek ellenőrzött gyógyszerek, illetve elfogadott mellékhatások. Ha ezeknél különféle allergiás fellépésekre, mellékhatásokra számíthatunk, akkor a hamis gyógyszereknél mire? Még rosszabbra? Nagy a valószínűsége. Ki tudja mit kevernek bele amit nem szabad. A vényköteles gyógyszerek vásárlása pedig még nagyobb gondot jelent. Azért írják ki a betegnek, mert erős hatóanyaga van, de ha valaki ehhez az interneten keresztül jut hozzá, nagyobb bajok keletkezhetnek, hiszen az is megveheti a lórúgás erejű nyugtatót, akinek nincs szüksége rá, nem orvos tanácsolta.

Jánócsik Dominika, Reiter Balázs: Olcsóbbak, mint a legálisan kapható gyógyszerek, épp ezért lehetünk hajlamosak arra, hogy megvegyük. Nem ellenőrzött körülmények között készülnek, lehet, hogy nem tartalmazzák azt a hatóanyagot, ami a csomagoláson van feltüntetve, vagy mérgezőek.

Horváth Barbara Henrietta, Kupsza Tamás, Mari Vanda: Azért tartjuk veszélyesnek a hamis gyógyszereket, mert veszélyeztetik az emberi életet.

Honnan ismered fel egy gyógyszerről, hogy hamis?

Vácz Orsolya: Leggyakrabban a fogyást segítő és a teljesítménynövelő szereket hamisítják. A hamis gyógyszer általában olcsóbb, mint azt eredeti, az internetes rendelés névtelenséget biztosít. A hamisítványok már egyre inkább hasonlítanak az eredeti gyógyszerekre, a szakértő is nehezen ismeri fel az utánzatokat. Leghelyesebb és legbiztosabb, ha a legális forrásokból szerezzük be a gyógyszereket. Az utcán, a piacokon, reklámokban ajánlott szerek esetében nagy a valószínűsége annak, hogy hamis szert forgalmaznak. Figyelmeztető jel, ha a gyógyszerhez nincs magyar nyelvű, szakszerűen megfogalmazott betegtájékoztató. Segítjük a szakemberek munkáját, ha a gyanús készítményeket bejelentjük.

Bukovics Petra, Zagraj V. Bettina, Szendi Mátyás: Nem feltétlen ismerjük fel azt, hogy hamis. A csalók remek módszerekkel utánozzák le a gyógyszereket. Szinte felismerhetetlenségig. Mindenképpen csak gyógyszertárban vagy erre engedély kapott üzletben szerezzük be.

Molnár Melánia, Stiránszki Hajnalka: A csomagolás az, ami a leginkább szembetűnő. Ugyanis ha nem egyezik, akkor már okkal lehet gyanakodni. A felirat, a szín esetleg a nyelv eltérése, vagy helyesírási hibák. Ha belülről, a levélen lévő felirat sem megfelelő, vagy eltér a megszokottól, akkor is meg kell gondolni, hogy bevehető-e. A tabletták színe is eltérhet, de az ízek különbsége is feltűnő lehet, mert némelyiknek annyira keserű vagy jellegzetes íze van, ha az eltér a megszokottól azonnal észre lehet venni.

Jánócsik Dominika, Reiter Balázs: Más a csomagolása, furcsa szöveg van rajta, esetleg magyar nyelven nincs is feltüntetve az összetevője. Hamis gyógyszereket főleg a neten lehet vásárolni, ilyenkor fontos ellenőrizni, hogy megbízható-e az az oldal, ahonnan a terméket vesszük.

Horváth Barbara Henrietta, Kupsza Tamás, Mari Vanda: Csomagolás, vény alapján vagy esetleg, ha az utcán kínálgatják. Akkor biztosan hamis készítményről van szó.

Van ismerősöd, barátod, családtagod, aki már kapcsolatba került hamis gyógyszerrel?

Vácz Orsolya: Igen, van több lányismerősünk, aki már kapcsolatba került hamis gyógyszerrel. Felszedtek néhány kiló súlyfelesleget, gyorsan le akartak fogyni. Az interneten láttak csodás hatást ígérő szereket. Rátaláltak egy dél-afrikai kaktuszból készült csodaszerre. Ezt a kapszulát úgy hirdették, hogy csökkenti az éhségérzetet, ezért úgy döntöttek úgy, hogy megrendelik az ismeretlen eredetű fogyasztószert.  A szert Magyarországon hivatalosan nem is forgalmazták, csak interneten lehetett megrendelni. Az internetes megrendelésnél a gyártó cég címe, sem telefonszáma nem volt megadva. A megrendelést egy futárszolgálat szállította ki utánvéttel. Elkezdték szedni a kapszulákat, reggel és este egy-egy szemet. Először nem éreztek semmi hatást, pár nap múlva azonban azt tapasztalták, hogy nincsenek jól. A hidegrázás után hőségérzet következett, éjszaka pedig nem tudtak aludni. Valóban igaz volt, hogy nem volt éhségérzetük, de napról napra rosszabbul érezték magukat, gyakran fájt a fejük, rossz volt a közérzetük, nem tudtak koncentrálni. Szerencsére néhány nap alatt rájöttek, hogy ez a szer okozza az egészségi problémákat, és nem szedték tovább a méregdrága pénzen vásárolt, ismeretlen eredetű fogyasztószert.

Bukovics Petra, Zagraj V. Bettina, Szendi Mátyás: Igen sajnos van, könnyen bedőlt a hivalkodó “csodaszernek”.

Molnár Melánia, Stiránszki Hajnalka: Igen, teljesen normális homeopátiás termékként, nem pedig gyógyszerként volt árulva (azt hiszem étrend-kiegészítő volt). Végül, mint megtudtuk a híradóból, beszüntették, mert nem felelt meg valamilyen előírásnak és a szedését enyhén szólva nem ajánlották.

Jánócsik Dominika, Reiter Balázs: Nem tudunk róla, de ismerünk olyat, aki rendszeresen vásárol étrend kiegészítőket a netről, főleg külföldi oldalakról szokott rendelni, azt mondta ott sokkal olcsóbb, mint Magyarországon. A videónkat mindenképp meg fogjuk mutatni neki.

Horváth Barbara Henrietta, Kupsza Tamás, Mari Vanda: Szerencsére nincs.

Te hogyan lépnél fel hatékonyan a hamis gyógyszerekkel szemben?

Vácz Orsolya: Szerintünk sokkal többet kellene erről a problémáról beszélni. Újságokban, plakátokon, tévés és rádiós műsorokban fel kellene hívni az emberek figyelmét a hamisított gyógyszerek veszélyeire. Ismerősi körünkben pedig mi is beszélnék a hamisított gyógyszerek veszélyeiről. Tudatosítani kellene az emberekben, ha bevesznek néhány szem csodaszernek hirdetett szert, attól nem fognak meggyógyulni, vagy akik le akarnak fogyni, azoknak is tudniuk kellene, hogy nem a csodakapszuláktól fog leolvadni róluk a zsír.

Bukovics Petra, Zagraj V. Bettina, Szendi Mátyás: Létrehoznék egy olyan egységes, sajátos magyar védjegyet, ami ugyanúgy ellenőrizhető lenne, mint a papírpénzen található vízjel.

Molnár Melánia, Stiránszki Hajnalka: Az internetről való gyógyszervásárlást teljes egészében el kéne hagyni véleményem szerint. Sok gyógyszertár van minden városban, még a falvakban is legalább van egy. Ahol nincs, oda pedig meg kéne szervezni a kiszállítást, és mondjuk gyógyszerfutárral küldenék ki a rendelést házhoz, hogy mit hozzanak ki a közeli város gyógyszertárából, mert akkor legalább tudjuk, hogy biztos forrásból jött.
Én nem is tudtam, hogy lehet bejelentést tenni és szinte sehol nem reklámozzák és hívják fel a figyelmet arra, hogy igen is vannak hamis gyógyszerek és minél körültekintőbben kell eljárni, amikor vásárol az ember.

Jánócsik Dominika, Reiter Balázs: Mindenképp el kell mondani másoknak, hogy mire ügyeljenek gyógyszervásárláskor. Sokan nem ismerik a veszélyeket, és nem is gondolnák, hogy milyen könnyen juthatnak hozzá hamis készítményekhez, akár véletlenül is, vagy figyelmetlenségből. Ha nem lenne kereslet a hamis gyógyszerekre, akkor nem lenne ezzel probléma. Szerintünk nem csak az ellenőrzésre kellene figyelni, hanem még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra is, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a veszélyekre is.

Horváth Barbara Henrietta, Kupsza Tamás, Mari Vanda: Fokozottabb ellenőrzés, civilek nagyobb körű tájékoztatása.

Mi motivált hogy indulj/induljatok a versenyen?

Vácz Orsolya: Egészségügyi szakközépiskolába járunk, 10 osztályosok vagyunk. Gyakran járunk az iskolai könyvtárba, a könyvtáros tanárok hívták fel a figyelmünket erre a pályázati lehetőségre, mert ismerik érdeklődési körünket. Úgy gondoltuk, indulunk a pályázaton, mert ez kapcsolatban van jövendő hivatásunkkal. Segíteni szeretnénk abban, hogy senki ne dőljön be ezeknek a reklámoknak, hirdetéseknek.

Bukovics Petra, Zagraj V. Bettina, Szendi Mátyás: A prevenció fontosságának kiemelése, minél több emberhez való eljuttatása. Ezt próbáltuk elérni kisfilmünkkel. Reméljük hasznára lesz a fiatalok gondolata az idősebb korosztály számára.

Molnár Melánia, Stiránszki Hajnalka: Érdekes volt a téma és külön megörültem annak, amikor láttam, hogy rajzolni is lehet, illetve nem csak azt. Lehetett választani, így mindenki találhatott olyat, amihez ért. A testnevelő tanárnőm mutatta be órán nekünk a pályázatot, mire többen is vállalkoztunk a versenyre. A téma mai, jelen van az életünkben így bőven volt öltetem arról, hogy mit rajzoljak. Tetszett az elbírálás, illetve a verseny körülményei.

Jánócsik Dominika, Reiter Balázs: Szerettük volna megnyerni a pályázatot, és úgy néz ki sikerült, ennek nagyon örülünk. Szerencsére támogatott minket egy helyi gyógyszertár, megengedték, hogy a laborjukban filmet forgassunk. Ahhoz hogy elkészüljön, sok mindennek kellett utánanézni, de tudtuk, ha jól megcsináljuk a filmet, akkor a pályázat szervezői által másokhoz is eljut majd, és úgy gondoljuk ezzel is valamilyen szinten hozzájárultunk a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkájához.

Horváth Barbara Henrietta, Kupsza Tamás, Mari Vanda: Magyar állampolgárként nekünk is szíve jogunk, a magyar idősek és fiatalok figyelmének felhívása, életkorunkat és társadalmi helyzetünket figyelembe véve, ez a legtöbb, amit tehetünk.