- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Biztonságosabbak lesznek az étrend-kiegészítők

„Azok a készítmények, amelyek a piacon keresztül eljutnak a fogyasztókhoz, nem esnek át előzetes engedélyezésen, hanem egy bejelentési rendszer után rögtön forgalomba kerülnek. Emiatt előfordulhat az, hogy olyan készítmények jelennek meg a piacon, amelyek nem biztonságosak. A jogszabálynak ezt a hiátusát szerettük volna kikerülni ezzel a megállapodással” – mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Hozzátette: ez a jogszabály egy európai uniós jogszabály magyar implementálása, tehát ebben a tekintetben nincsen mozgástér, mégis szerették volna, ha működik valamiféle előzetes kontroll ezeknél a készítményeknél is.

„Ez azt jelenti majd a jövőben, hogy a megállapodást aláírók [1] kötelezettséget vállalnak arra, hogy egy kockázatelemzési rendszert alkalmaznak és csak olyan készítményeket juttatnak be az ellátási láncba, a nagykereskedőkön keresztül a gyógyszertárakba, amelyek megfelelnek ennek a rendszernek és ezért biztonságosak” – fogalmazott a munkacsoport vezetője.

Ilku Lívia elmondta, hogy ilyenkor meg kell lennie a terméket kísérő dokumentumoknak és minőségi bizonylatoknak. A gyártónak nyilatkoznia kell arról, hogy megfelel ennek a kockázatértékelési rendszernek. Fontos, hogy a hatósági honlapon ezek a készítmények zöld pipát kapjanak a forgalmazásra – ezeknek mind-mind meg kell felelni ahhoz, hogy egy készítmény bekerülhessen a rendszerbe.

„Majdnem minden héten kiderül a hatóságok piacfelügyeleti tevékenységének eredményeként, hogy olyan készítmények vannak a piacon, amelyek nem biztonságosak. Az egyik ilyen készítmény példáéul az, amely étrend-kiegészítőként hirdeti magát, ugyanakkor gyógyszer hatóanyagot tartalmaz és jó a merevedési zavar kezelésére.” Hozzáfűzte: sajnos nagyon sok ilyen készítmény van a piacon.

„Vagy az a probléma, hogy ami bennük van, az ártalmas, vagy olyan hatóanyagot kellene tartalmazniuk, amely nagyon fontos lenne a betegség megelőzése szempontjából, de nem található meg bennük. Mindkét véglet folyamatosan tetten érhető a piacon” – mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az InfoRádiónak.