- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Az EKÁER buktatta le az edényhamisítókat

A NAV pénzügyőrei Vámosszabadi térségében ellenőriztek egy szlovák rendszámú járműszerelvényt, amely a fuvarokmányok alapján asztali, konyhai és háztartási árut szállított mintegy 4,8 millió forint értékben. A gépjármű átvizsgálásakor kiderült, hogy a szállított áruk értéke a bejelentett értéktől jóval magasabb, mintegy 675 millió forint. Az edénykészletekről feltételezhető volt, hogy azok hamisak, amelyet később a szakértő is igazolt.

A pénzügyőrök a vásárlók megtévesztésére alkalmas, 1150 darab hamisítványt lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény elkövetése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Miután az EKÁER jelezte egy másik szállítmány érkezését is ugyanazon budapesti címre, ahová a korábbi szállítmány is tartott, a NAV pénzügyőrei átvizsgálták az adott címen található raktárt, ahol 272 darab edénykészletet találtak. Mivel ezek is a vevők megtévesztésére alkalmas hamisítványok voltak, a pénzügyőrök a mintegy 160 milliós árukészletet lefoglalták, és itt is megtették a feljelentést iparjogvédelmi jogok megsértése miatt a NAV pénzügyi nyomozóinál.