- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A HENT bemutatkozott Grúziában

A konferencia első napján a jogérvényesítési lehetőségekről, a jelenlegi kihívásokról, a kis-és középvállalkozások szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatban felmerülő problémáiról hallhattak előadásokat a jelenlévők. Bepillantást nyerhettek az európai jogérvényesítési trendek, módszerek büntetőjogi vonatkozásaiba, a hamis termékek és azok sorsának (például megsemmisítés) grúz bírósági gyakorlatába, az Amerikai Egyesült Államok sokrétű tevékenységeibe és törekvéseibe, melyek célja a szellemi tulajdonjogok védelmének erősítése, valamint a jogérvényesítés hatékonyabbá tétele.

Dr. Pál Roberta a HENT felépítését, szervezetét, tagjai, tevékenységét és projektjeit mutatta be, kiemelve a tudatosságnövelő eseményeket, rendezvényeket. A Testület tevékenységével kapcsolatban több kérdés is felmerült, különösen a grúz Sakpatenti képviselői részéről, akik hasonló struktúrájú szervezettel is szeretnék a hamisítás elleni fellépést sikerre vinni Grúziában. A kérdezz-felelek során a köz-és magánszféra közötti együttműködés lehetőségével kapcsolatos magyarországi HENT-tapasztalatok kaptak kiemelt hangsúlyt, mivel a vendéglátók tájékoztatása szerint ez még nehézkes Grúziában.

A konferencia második napján a termékek forgalmazásában részt vevők felelősségét elemezték az előadások, különös tekintettel a kereskedelmi láncokon belül megjelenő hamis termékek kapcsán felmerülő problémákra (jogellenesen készített másolatok vállalkozásokra gyakorolt üzleti hatása, szoftverek védelmének jogi lehetőségei, kalózkiadványok könyvpiacra gyakorolt negatív hatásai), továbbá a hamisítás elleni sikeres fellépés kihívásával kapcsolatos feladatokra. Maia Khetsuriani (Les Laboratoires Servier Representative Office, Grúzia) az APCRG hamis gyógyszerekre vonatkozó elemzését ismertette meg a jelenlevőkkel, Irakli Makharoblidze (Heidelberg Cement Caucasus Ltd, értékesítési igazgató) a cég védjegyhamisítókkal szembeni jogérvényesítési problémáit, az igénybe vehető ellenlépéseket osztotta meg a hallgatósággal, Alexander Ediberidze (Noblex, igazgató) pedig a növényvédő szerek hamisítása elleni fellépés eredményeire hozott példákat.