- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Vigyázzon a raklapokkal, átverhetik velük

A hamisítás azt jelenti, hogy egyesek engedély nélkül ütik a jó minőséget igazoló védjegyet az egyébként silány falapokba. Idén fél év alatt rekordmennyiségben foglalt le illegális lapokat az adóhatóság.

Bőven van faáruja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A hatóság több komoly raklapfogást hajtott végre. A raklapokkal ugyanis többféle visszaélést is el lehet követni, a raklapos jogsértések pedig rendszeresen munkát is adnak a NAV pénzügyi nyomozóinak.

A hatóság bűnügyi ügyekkel foglalkozó szóvivője a tapasztalatokról azt mondta: a leggyakoribb visszaélés az, hogy az elkövetők a hitelesítő feliratot és a szükséges kapcsot silányabb anyagú és teherbírású lapokba ütik bele. Mégpedig azért, mert a logó meghatározott minőségre, tartósságra utal, így az ilyen raklapok még használtan is komolyabb értéket képviselnek.

“A hivatalos jelzést csak olyan gyártók használhatják, amelyek felhatalmazást kaptak erre” – mondta el a szóvivő. Tehát a logó jogosulatlan alkalmazása tulajdonképpen rakodólap-hamisítást jelent. Az alezredes hozzátette: az ilyen ügyekben legtöbbször iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indul nyomozás. Hozzátette, hogy volt már példa arra is, hogy a raklapok áfacsalási ügyben kerültek elő, mert a bűnözők a rakodólapokkal követték el adóügyi visszaélésüket.

Az elmúlt három évben, vagyis 2013 és 2015 között összesen nagyjából hétezer darab illegális lapot foglalt le a hatóság. Ehhez képest idén fél év is elég volt 7200 raklap kivonásához a feketepiacról. – Valamennyi raklapot egy ügyben foglalta le idén a NAV, az eljárást ráadásul sikerült viszonylag gyorsan vádemelési javaslattal lezárni – mondta Sárközi Alexandra. Nyomozás persze így is folyik más raklapos visszaélésekkel kapcsolatban.

A hatóság birtokába került hamisítványok egy részét később máshogy lehet hasznosítani. A lefoglalt, gyengébb minőségű lapokat ugyanis az adóhatóság rendszeresen karitatív célra ajánlja fel, a faanyagot pedig végül tüzelőként használhatják fel a rászorulók.  “Tavaly nagyjából kétezer raklapot adott át a NAV szociális segítség gyanánt” – mondta a szóvivő, és hozzátette, hogy már idén is ajánlottak fel belőle. Az idén több mint 2500 raklapot ajánlottak fel.

A NAV bűnügyi egységének egyébként minden évben többször kell nyomozást indítania az iparjogi védelem megsértése miatt – az ilyen ügyekben persze nem csak raklapok szerepelnek. A pénzügyi nyomozók az első hat hónapban valamivel több mint 3100 büntetőeljárást indítottak, átlagosan húszból egy ügyben merült fel iparjogvédelmi jogsértés. A 171 ilyen procedúrában 350 millió forintos károkozás körülményeinek tisztázására tesznek kísérletet a hatósági személyek.