- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Mosószerhamisítás Magyarországon – interjú a Kékfényben

A konkrét ügyben [1] büntetőeljárás indult két nyíregyházi férfi ellen, akiket azzal vádolt meg az ügyészség, hogy 2013. és 2014. évben különféle márkás és igen közismert és népszerű mosószereket hamisítottak úgy, hogy azok külső megjelenésükben a laikus vásárlók számára az eredeti termékre megtévesztésre alkalmas módon hasonlítottak. Ellenük iparjogvédelmi jogok megsértése miatt vádat emeltek a Nyíregyházi Járásbíróságon.

A bíróság iparjogvédelmi jogok megsértése miatt a férfit két év négy hónap börtönbüntetésre és négyszázezer forint pénzbüntetésre ítélte. A feleség és a harmadrendű vádlott két-két év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetést kapott, és őket is négyszázezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezték. A négy további vádlottra háromszázezer forint pénzbüntetést szabott ki az első fokon eljáró Nyíregyházi Járásbíróság.

A sajtóból ismert, hogy az utóbbi időben számos hasonló hamisítási ügyre derült fény, ami felveti, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó, hanem egy komoly fekete üzletágról.

A téma számos kérdést felvet, ami érdekelheti a közvéleményt, hiszen a mosószer olyan fogyasztási cikk, melyet vélhetően minden háztartásban napi szinten használnak. Ebből fakadóan felvetődik, hogy bárki becsapott lehet és jóhiszemű vásárlójává válik hamis mosópornak.

A témában dr. Bérczes László, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Jogérvényesítési Munkacsoport vezetője is nyilatkozott [2].