- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Sajtótájékoztató és nyílt nap a megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítők és speciális tápszerek forgalomba hozatalát biztosító önszabályozó rendszer működéséről

Az uniós tagországokban az egységesen alkalmazott, harmonizált jogszabályi keretrendszer nem elég hatékony az egészségügyi kockázatot jelentő készítmények forgalomba hozatalának megakadályozására, így a hiátus orvoslására az önszabályozás keretein belül van csak lehetőség. Minderre azért volt szükség, hogy a megállapodást aláíró öt szervezet (Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete) képes legyen a fogyasztók biztonságát és a termékkör iránti bizalom erősítését minden más szempont elé helyezni.

November közepe óta már minden elemében működik a rendszer, mely képes megtisztítani a piacot azoktól a szereplőktől, akik úgy kívánnak versenyelőnyhöz jutni, hogy közben nem tartják be a termékek jelölésére, minőségére és biztonságára vonatkozó előírásokat. Az önszabályozó rendszerrel biztosítható, hogy csak akkor legyen mód egy adott termék forgalomba hozatalára, ha azt kellő szakértelemmel és gondossággal, az előírásoknak megfelelő minőségű alap- és csomagolóanyagok felhasználásával állították elő, valamint vizsgálatokkal ellenőrizve, a kötelező bejelentést követően adták át a kereskedőknek. Különösen fontos ez a gyógyszertárak esetében, hiszen a gyógyszertár „bizalmi hely”, ahol a fogyasztó a szakember véleménye és esetleges tanácsa alapján vásárol étrend-kiegészítő készítményt, ezért itt semmiképpen nem fordulhat elő olyan eset, hogy nem megfelelő minőségű terméket kapjon.

Az megállapodást aláíró felek a november 5-én tartott sajtótájékoztatón számoltak be az eddigi eredményekről és a további tervekről, egyúttal bemutatva azt a védjegyet, amely segít azonosítani azokat a helyeket, ahol a megfelelő minőségű étrend kiegészítőhöz juthatnak a fogyasztók.

A sajtótájékoztatót követően nyílt nap keretében kaptak tájékoztatást az érdeklődők a megállapodás lényegéről, céljáról, a csatlakozás módjáról, valamint a gyakorlati alkalmazásról.