- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Esemény „IP Executive Week” Alicantéban

IP_ExecutiveWeek [1]

Az első nap külön érdekessége az volt, hogy a programot dr. Ficsor Mihály, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának korábbi jogi elnökhelyettese moderálta. A szakmai program a szellemi tulajdonjogokra vonatkozó szabályozás várható módosításának áttekintéseként foglalkozott a szerzői jogi szabály-csomaggal, a jogérvényesítési irányelvvel, a földrajzi árujelzőkkel, majd az Európai Szabadalmi Hivatal adott áttekintést a szabadalmak megadásával kapcsolatos szerepéről. Ezt követően került sor a jogi reformok bemutatására, mint például a közösségi védjegy irányelv átültetése, vagy a biotechnológiai találmányok szabadalmaztathatósága.

A program zárásaként egy kis-és középvállalkozást, az ACTIU Berbegal y Formas, S.A.-t látogatták meg a meghívottak.

A második nap központi témájaként a résztvevők megismerkedhettek az új lehetőségekkel, eszközökkel, amelyek a szellemi tulajdoni hivatalok munkáját hatékonyabbá tehetik. A délután folyamán a nemzetközi együttműködés keretében a köz-és magánszférában kiaknázható ügyfélbarát szolgáltatások feltérképezésére került sor.

Az „Y” generáció elérését segítő vezetői technika bemutatása mellett nagyon fontos és izgalmas témakörként merült fel a sporttal kapcsolatos iparágak szellemi tulajdonjogi érintettségének vizsgálata, többek között a sportolók szellemi tulajdonjogainak kezelése, nevük védjegyként történő bejegyeztetése, a hírnevükkel, imázsukkal kapcsolatos jogok és azok átruházása, de szóba kerültek a szabadalmak, amelyek a sport fejlődését segítik elő, valamint a közvetítésekkel kapcsolatos jogi háttér a digitális környezetben.

A zárónapon a szellemi tulajdonjogok érvényesítése állt a középpontban, különös tekintettel a hivatalok szerepére azt követően, hogy egy bejelentés oltalmat kapott.

Áttekintették továbbá a jogi lehetőségeket azzal a céllal, hogy bátorítsanak azok alkalmazására, végezetül a legújabb technológia, a blockchain helyét vizsgálták az előadók és a résztvevők a szellemi tulajdon világában.

A komoly témák mellett a résztvevők kötetlen keretek között ismerkedhettek egymással és cserélhették ki tapasztalataikat a tiszteletükre rendezett vacsorán.