- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A HENT műsora az Orient Rádióban Mit tehet a vállalkozó, ha termékeit hamisítják?

Két irányban érvényesítheti érdekeit az a védjegy jogosult, akinek termékeit hamisították. Egyrészt lehetőség van polgári peres, másrészt büntető- vagy szabálysértési eljárás indítására. Mint azt Bérczes László elmondta, az utóbbi előnye, hogy gyorsan megindítható és viszonylag kevés alaki követelménynek kell megfelelnie.

A büntetőeljárás esetén a NAV-hoz történő bejelentést követően ugyanis napokon belül intézkedés történhet.

Erre a szakértő példaként említette azt az évekig tartó tendenciát, hogy a Forma1-es nagydíj idején hamis márkás polókat árusítók tömege jelent meg a helyszínen. Amennyiben egy ilyen esetben polgári eljárást indítanak, annak elbírálása minimum 15 nap lett volna. Ehelyett megjelentek a helyszínen az adóhatóság munkatársai, s így gyorsan tetten tudták érni az árusokat. „Az idők során igazodtunk a helyszín adottságaihoz és a végére már robogóval jártunk, így könnyen el lehetett kapni az árusítókat. Mindez olyan sikeresnek bizonyult, hogy lassan már tíz éve megszűnt a nagymértékű hamis termék-értékesítés a Froma1 helyszínén” – mondta a szakértő.

A büntető eljárásnak ugyanakkor hátránya, hogy sikeres lefoglalás esetén az ügy vizsgálati szakaszba kerül, s mivel a nyomozó hatóságok leterheltek, az eljárások akár 4-5 évig is elhúzódhatnak. Mindemellett nincs olyan mértékű szakosodás, mint a polgári peres eljárásnál, ahol az adott üggyel speciális képesítésű szakemberek foglalkoznak.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a jogkövető magatartás elérésére elegendő egy felszólító levél is.

Erre Bérczes László példaként említette a Sziget Fesztivál idején hamis pólókat árusító áruházat vagy azt az esetet, amikor egy csokoládékat forgalmazó cég jogszerűtlenül használta fel ByeAlex Kedvesem című dalának az Eurovíziós Dalfesztiválon használt háttér animációját termékeihez.

Forrás:  http://orientpress.hu/cikk/2017-08-18_mit-tehet-a-vallalkozo-ha-termekeit-hamisitjak- [1]