- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Elismerő oklevelet kapott a HENT Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportja 21 nő az egészségtudatosságért

ok 34 százaléka nem érti, milyen előnyökkel jár a számára felkínált gyógyító terápia, 43 százalékuk nem tudja eldönteni, hogy mindaz, amit erről az interneten olvas, igaz-e vagy hamis, de minden harmadik honfitársunknak gondot okoz eldöntenie azt, hogy milyen szűrésen kellene részt vennie ahhoz, hogy megőrizze egészségét. Az AIPM kutatásának [1] eredményeit Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója idézte fel azon a rendezvényen, ahol hat, az egészségtudatosság, az egészségügyi ismeretterjesztés és oktatás területén hiánypótló munkát végző szervezet képviselője vehetett át elismerő oklevelet.

A Nők Nemzetközi Napján mutatták be a 21Nő az Egészségügyért [2] című kiadványt, amely a magyar egészségügy női vezetőit mutatta be. A kötet sikerére építve idén júniusban az abban bemutatott szakemberek 21Nő [3] néven alapítványt és egyúttal védjegyet hoztak létre annak érdekében, hogy az évek során megszerzett ismereteikkel és tekintélyükkel olyan szervezeteket támogassanak, amelyek népszerűsítik, és széles körben terjesztik az egészségtudatosságot. Számos egyesület és alapítvány dolgozik azon, hogy építse a gyógyuláshoz szükséges bizalmat, az oktatáson és komplex programokon keresztül egészségnevelési feladatokat lát el. Ezeket a mozaikszerű kezdeményezéseket igyekeznek összefogni a 21 hiteles szakember segítségével – magyarázta Feller Antal. Mindezt Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az alapítvány kuratóriumának elnöke azzal egészítette ki, hogy tapasztalataikat, tudásukat hasznosítva állnak olyan programok mellé, amelyek a hosszú, minőségi élet érdekében edukálják a társadalmat az óvodától az felnőttkorig.

A 21Nő Alapítvány hat programja közül elsőként a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) égisze alatt futó, Ilku Lívia vezette gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport projektjét karolták fel, amely az iskolai tananyagba illeszthető oktatási anyagot állított össze általános és középiskolások részére. A felvilágosító foglalkozásokon a hamis gyógyszerek mellett az internetes vásárlás kockázataival is megismertetik a diákokat.

21no_oklevél [4]

A képen: Feller Antal, Szökő Éva, Bittner Nóra, Ilku Lívia.

Digitális feladatlapokkal, játékos formában igyekszik növelni a gyermekek egészségtudatosságát az OkosDoboz [5] oldal, amelynek fejlesztője, Szlankó János az elismerő oklevél átvételekor elmondta, a weboldalon, ahová naponta háromezer iskolás látogat el, 600 feladat és 160, két-három perces animált kisfilm szól az egészségfejlesztésről. A 2013-as indulás óta a diákok 4,6 millió feladatot oldottak meg, ami napi 900 kitöltést jelent.

Évente 1500 diák kényszerül magántanulói státuszba hosszasan elhúzódó kórházi ápolás miatt. Nekik a tanulásban nyújt segítséget a Tóthné Almássy Mónika és Berczelédi Rékapedagógusok által kezdeményezett Kórházsuli program, amely lehetővé teszi, hogy egyetemisták és középiskolások a betegágy mellett, vagy otthonukban korrepetálják a lábadozó nebulókat.

Nemzetközi modell hazai adoptációja a GYERE® – Gyermekek Egészsége Program, amely a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) edukációs programja szülők és kisiskolások részére, a projekt szakmai vezetője Kubányi Jolán. A súlyproblémás gyerekek számának csökkentését célzó kezdeményezés eddig Szentesen és Dunaharasztiban indult el, az utóbbi településen már jelentős eredményeket is elért: a 6 és 12 év közötti, túlsúlyos gyermekek számát 5, az elhízottakét pedig két százalékkal sikerült csökkenteni.

A Hungaropharma Mérföldkövek címen két kezdeményezést karolt fel, ezt ismerte el most az alapítvány is. Ezek közül az egyik a Kopp Mária örökségét továbbvivő „Három királyfi, három királylány” mozgalom unikális kiadványa, az Apa-füzetek sorozat, valamint a Katolikus Szeretetszolgálat Kapaszkodó(k) című tájékoztatója, amely a demens betegeknek és hozzátartozóiknak nyújt támogatást. A kiadványokhoz kapcsolódva néhány patikában program is indult, bevonva a gyógyszerészeket a páciensek gondozásába. Az elismerést a kispapáknak szóló kiadványért Skrabski Fruzsina szakmai vezető, a demenciáról szóló füzetért pedig dr. Egervári Ágnes kapta meg.

A gyógyszerészeti munkával és a patikákkal ismerkedhetnek középiskolások a Diákok a gyógyszertárakban elnevezésű projekt segítségével, amelyet dr. Bácskai Ildikó és dr. Gyerván Anna gyógyszerészek szerveznek, vallva, hogy ki kell lépni a tára mögül, és interaktív, digitális módszerek segítségével egészen fiatalon kell elültetni a fejekben, hogy számos egészségügyi témában kapható tanács a patikákban. Az elismerés célja, hogy támogassák azokat, akik már tesznek, és megszólítsák mindazokat, akik később tennének az egészségnevelésért – foglalta össze a díjak átadása után Feller Antal.                                                                                                                                                                                                                                                                               T. O.   (forrás: PharmaOnline  [6])

oklevél_21nő [7]