- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Cikk Biztonságosabb élelmiszer: a hamis és illegális növényvédő szerek visszaszorításáról egyeztettek a régió hatóságai

hamisNövényvédőszerek [1]

 

 

 

 

Az Európai Unióban a kábítószerek után a szervezett bűnözés második legjövedelmezőbb bevételi forrása az élelmiszerlánchoz tartozó termékekkel kapcsolatos visszaélés, ezek visszaszorítására európai és nemzeti szinten is komoly küzdelem folyik.

A hamis és illegális növényvédőszerek a teljes élelmiszerláncban kockázatot jelentenek, ezért a Növényvédelmi Szövetség [2] és az Európai Növényvédelmi Szövetség [3] küldetésének tekinti a növényvédő szerek hamisítása és illegális kereskedelme elleni fellépést és a felhasználók tájékoztatását.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője hozzátette: „A Növényvédelmi Szövetség fontos feladata a felhasználók és a fogyasztók tájékoztatása és a termékek helyes alkalmazásának elősegítése.  A Szövetség Hamisítás Elleni Munkacsoportot működtet, és olyan szakmai egyeztetéseknek biztosít teret, mint a mostani Visegrádi Tanácskozás is. A konferencia eredményeként azt várjuk, hogy hosszú távon a hamis és illegális növényvédőszerek forgalma, s ezáltal a felhasználók és fogyasztók kockázata csökkenjen.”

A két napos konferencia során a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással. A szervezetek a nemzetközi és nemzeti szabályozás alkalmazási módjait, a hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelmének gyakorlatát, az ilyen áruk gyártásának, mozgásának, a határátlépésének módját, a kereskedők vevőszerzési gyakorlatait tekintették át konkrét esetek kapcsán. A konferencia kiemelt célja, hogy a hatóságok gördülékenyebben tudjanak együttműködni a határokon átívelő illegális kereskedelmi láncok felszámolásában és ahol szükséges, akár egyszerre, összehangoltan lépjenek fel.

Ilyen összehangolt akció volt a nemrégiben lezajlott, Europol által koordinált és az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) támogatott SILVER AXE III fedőnevű akció [4] is, melynek keretében mintegy 360 tonna engedély nélküli vagy hamisított növényvédőszert foglaltak le Európában.

A hamis és illegális növényvédőszerek:

a cikk forrása: https://hucpa.hu/biztonsagosabb-elelmiszer-hamis-es-illegalis-novenyvedo-szerek-visszaszoritasarol-egyeztettek-regio-hatosagai/ [5]