- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Cikk Válaszok a BASF-től a mezőgazdaság előtt álló kihívásokra – Tegyünk a növényvédőszer-hamisítás ellen!

A hamisított és illegális növényvédő szerek világkereskedelme növekszik. A szervezett bűnözői csoportok által piacra dobott, egyre nagyobb mennyiségű hamis és illegális növényvédőszer valós veszélynek teszi ki a gazdálkodókat, a környezetet, a gazdaságot és nem utolsósorban a fogyasztók egészségét is.

– A fenntartható mezőgazdaság több élelmet termel kevesebb erőforrás felhasználásával, garantálja a termelő, a fogyasztó és a környezet biztonságát, valamint lehetővé teszi a gazdálkodók számára a nyereséges termelést. A rendkívül szigorú európai szabályozás és a szűkülő erőforrások azonban összetett problémahalmazt jelentenek a gazdáknak – hangoztatta Dr. Philippe Baudoin, a BASF európai engedélyezési vezetője, a hamisításellenes tevékenységek koordinátora. Érdekes összevetése szerint amíg az Egyesült Államokban kettő, addig Európában a soklépcsős engedélyezési folyamat és a közvélemény nyomása miatt hat év az átlagos piacra lépési idő egy-egy új termék esetében. Egyetlen új molekula engedélyezése átlagosan 11 évig tart, és 266 millió euróba kerül. Sokatmondó tény, hogy 2011 óta az 58 bejelentett molekulából 7 kapott engedélyt az EU-ban. Philippe Baudoin a rendkívül összetett engedélyezési rendszer egyszerűsítésében látja a megoldást. A három engedélyezési zóna kialakítása meggyorsíthatná a folyamatokat, így a tagországok gyorsan (4 hónap alatt) átvehetnék a valahol már engedélyezett hatóanyagú szerek dokumentációját – miközben a tapasztalat szerint jelenleg a vizsgálatokat minden tagország újra elvégzi, mindössze 10%- ban tartva a határidőket.

A másik hatalmas problémakört a növényvédőszer-hamisítás jelenti, ami 1,2 milliárd euró kárt okoz a gyártóknak. A hamisítás megfékezése a párhuzamos behozatal tiltásával és az átcsomagolással lenne megoldható.

(a cikk forrása Mezőhír, mezőgazdasági szaklap 2019. januári száma)

növvédszerHamisítás [1]