A HENT az idén is együttműködő partnerként vesz részt a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál programsorozatában. Ez évben egy az olaszországi műtárgyvédelemről szóló előadás keretében lesz szó a műtárgyhamisítás elleni fellépés szükségességéről és lehetőségeiről.

https://immagini.quotidiano.net/?url=http://p1014p.quotidiano.net:80/polopoly_fs/1.5154236.1589797469!/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/cinemascope/image.jpg&w=700

(forrás: https://immagini.quotidiano.net/?url=http://p1014p.quotidiano.net:80/polopoly_fs/1.5154236.1589797469!/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/cinemascope/image.jpg&w=700)

Az olaszországi műtárgyvédelem, azon belül is az olasz csendőrség (Carabinieri) műtárgyvédelmi egysége nemzetközileg is egyedülálló rendszerrel és technológiával rendelkezik. Nyitottságuk a nemzeti oktatás, kiállítások, konferenciák és kiadványok mellett nemzetközi szinten is megjelenik. Szoros kapcsolatot ápolnak a Vatikánvárosi Állammal, akik által kezelt BeWeB katalógusban fellelhető digitalizált műtárgyak természeti katasztrófák, valamint műtárgylopások esetén segítséget nyújtanak a Carabinieri TPC munkatársainak. Az előadás mindezeken túl bemutatja a Carabinieri műtárgylopásokat tartalmazó adatbázisait: a Leonardot, valamint az iTPC-t, amelyek külső azonosító jegyek alapján identifikálják a műtárgyakat. Az azonosításhoz, valamint a digitalizációhoz szükséges lépcsőfokok és az ehhez tartozó technológia ismerete elengedhetetlen a műtárgyak védelme érdekében, így ezek tárgyalására is sor kerül majd. Az előadó a rendszer sikerességének tényezőit vizsgálja, és kiemeli a magyarországi adaptálásra alkalmas pontokat is.

Előadó: Lukács Dalma régész, doktorjelölt (Nemzeti Közszolgálati Egyetem  Rendészettudományi Doktori Iskola) ‒ A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás elleni munkacsoportjának felkérésére

Az előadás címe: Az olaszországi műtárgyvédelem és annak adaptálási lehetőségei Magyarországon

Az előadás ideje: 2022. május 26. 16.00-17.10

Az előadás helye: KUBIK Coworking, Budapest, Jászai Mari tér 5-6.

A programon a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál honlapján vásárolt jeggyel és a honlapon történő regisztrációt követően lehet részt venni.