A bűnszervezetek egyre aktívabban használják a közösségi médiát, hogy alacsony kockázattal és költséggel adjanak el hamis gyógyszereket.

A Brit Gyógyszereket és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség (MRHA) 2014-ben 1,2 millió adag illegális, merevedési zavar elleni gyógyszert, valamint 383 ezer fogyókúrás terméket és 331 ezer adag altatót, nyugtatót és antidepresszánst foglalt le, melyek főként Kínából és Indiából származtak.

A bűnszervezetek azért szakosodnak a vényköteles gyógyszerekre, mert ezek sokkal nagyobb profitot termelnek, mint a kábítószerek, és a kockázat is sokkal kisebb.

– Fontos elmondani, hogy hazánkban a legális láncban, vagyis kórházakban, gyógyszertárakban még nem jelent meg hamis gyógyszer – mondta a Borsnak dr. Ilku Lívia, a HENT Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. A szakember szerint Magyarországon is egyre több illegális weboldal kínál egyebek mellett potencianövelőket, altatókat, nyugtatókat, antibiotikumokat. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet egy akció keretében bevizsgált ilyen készítményeket, melyek száz százaléka hamisnak bizonyult.

Ha valaki online szeretne rendelni, az ÁNTSZ honlapján részletes tájékoztatót talál az internetes gyógyszer-kereskedelemről. Megéri egy kis időt ráfordítani.