Hamisítás? Érint téged? Kinek és miért árt?

Ma már szinte mindent hamisítanak, a ruházati termékektől a CD-ken, DVD-ken, elektronikai eszközökön, autóalkatrészeken át az élelmiszerekig, gyógyszerekig. Veszélyes lehet az egészségedre és munkahelyek szűnhetnek meg miatta.

A hamisítás más termékének (pl. táska, cipő, parfüm, számítástechnikai eszköz), alkotásának (könyv, fotó, film, zene) a lemásolása vagy utánzása, és az ilyen másolt termékek forgalmazása anélkül, hogy ahhoz a termék vagy alkotás tulajdonosa (megalkotója, feltalálója, kifejlesztője) hozzájárult volna

Mit hamisítanak?

Ma már szinte mindent hamisítanak, a ruházati termékektől a CD-ken, DVD-ken, elektronikai eszközökön, autóalkatrészeken át az élelmiszerekig, gyógyszerekig.

Lássunk néhány példát:

Egy termék kifejlesztése, legyártása (kezdve annak kitalálásától, megtervezésétől, a gyártásának megszervezésén át a minőségi ellenőrzésekig), valamint egy sikeres márka felépítése, ismertségének kialakítása rengeteg időbe és pénzbe kerül. A hamisítók éppen azt használják ki, hogy az eredeti terméket, márkát az emberek már ismerik, keresik, így az eredeti termék gyártójának munkája, befektetése árán elért eredményt, sikert egyszerűen lemásolva akarnak pénzt keresni.

Hamisításnak minősül a termékhamisítás (egy áru lemásolása), a védjegyhamisítás (az áru megjelölésére használt márkanévnek, logónak az engedély nélküli használata), mind a kalózkodás (szerzői jogok megsértése).

Kinek árt a hamisítás?

  • A fogyasztóknak, mert a hamisítók megtévesztik és becsapják a vásárlókat, amikor az eredeti áru helyett gyengébb minőségű hamisítványokat adnak el nekik. Több termék, pl. hamis játékok, gyógyszerek, élelmiszerek a vevők egészségét és biztonságát is veszélyeztetik.
  • Az eredeti termékek gyártóinak, mert ellopják ötleteiket, munkájukat. Az eredeti termékek helyett a látszólag ugyanolyan és olcsóbb hamis terméket veszik meg az emberek, ezért az eredeti gyártók kevesebb terméket tudnak eladni, csökken a bevételük, megélhetési forrásuk, ezért munkahelyeket szüntethetnek meg. Ráadásul a hírnevüknek is árt, mivel sok fogyasztó azt gondolhatja, hogy az eredeti gyártó terméke volt rossz és gyenge minőségű.
  • A gazdaságnak, mert a hamisítók nem fizetnek adót, így az állam kevesebb pénzt tud az ország fejlesztésére fordítani. Az új termékeket és eljárásokat kifejlesztő innovatív cégek nem tudják a versenyt tartani az olcsó, de hamis árukat kínálókkal, ezért lelassul a gazdasági fejlődés.

Miért veszélyes a hamisítás?

  • A hamisítók nem tartják be a biztonsági és minőségi előírásokat. A hamisítók célja a minél nagyobb profit elérése, ezért a lehető legolcsóbban próbálják meg előállítani a hamisítványokat.
  • A hamisítók a vásárlók egészségét, életét veszélyeztetik a gyenge minőségű és bizonytalan eredetű összetevők és alapanyagok felhasználásával.
  • Hamis termékek esetében gyakran hiányzik a használati útmutató, és a jótállási, szavatossági igény sem érvényesíthető, azaz az elromlott terméket nem cserélik ki és nem javítják meg. Így könnyen kidobott pénz lehet a hamisítványra költött összeg.
  • A hamis termékek vásárlása a szervezett bűnözést támogatja. A hamisítók sok esetben veszélyes bűnözőkkel állnak kapcsolatban, bevételükkel közvetve vagy közvetlenül támogatják a szervezett bűnözést.

Büntethetők a hamisítók?

A hamis termékek gyártása és értékesítése súlyosan büntetendő. A hamisítással összefüggő bűncselekmények elkövetői pénzbüntetéssel, de akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek. Az ellenőrző hatóságok által lefoglalt hamisítványokra többnyire megsemmisítés vár, de a nem káros és nem veszélyes termékeket jótékony célra is fel lehet ajánlani.

Olvass tovább a hamis mobiltelefonokról, luxusmárkák hamisítványairól és bóvli utánzatokról blogunkon!

Csatlakozz hozzánk a facebookon, sokszor hirdetünk játékokat értékes nyereményekért.