Megbüntethetnek azért, mert az internetről zenét, filmet, könyvet töltök le?

A zenék, filmek, könyvek és hasonló szellemi alkotások a szerzői jogi védelem alá esnek, azaz megszületésük pillanatától többszörözésük, megosztásuk és további művek alapjául történő felhasználásuk, átdolgozásuk is a szerző engedélyéhez kötött. Ez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor ezeket a műveket az interneten tesszük elérhetővé.

Zene, filmek, ill. más művek letöltésének kereteit a szerzői jog határai adják meg. A hatályos jogi szabályozás szerint szerzői jog hatálya alá eső művek letöltése önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (pl.: CD-R, pendrive, mobiltelefon stb.) magáncélú felhasználásra készül és megmarad e keretek között. Így például mások részére történő letöltéssel vagy életszerűtlenül nagy mennyiségű film letöltésével már jogszabálysértést követhetünk el.

Úgyszintén jogsértő lehet a fájlcserélő vagy fájlmegosztó rendszerek használata („torrentezés”). A fájlcserélő hálózatokban részt vevő felhasználók ugyanis a rendszerhez csatlakozva nem csak le, hanem fel is töltenek az internetre, azaz ily módon – nyilvánvalóan a jogosultak, alkotók engedélye nélkül – meg is osztják, azaz mások számára elérhetővé teszik a jogvédett tartalmakat (zenéket, filmeket, könyveket stb.). A szerzői műveknek az internetre való, engedély nélküli feltöltése sérti a szerzők jogait, ezért akár büntetőjogi következménye is lehet.