Mi a hamisítás? Miért elítélendő?

Hamisításon általában egy eredeti termék külső megjelenésének lemásolását értjük, amellyel a hamisító célja az eredeti termék ismertségének kihasználása és üzleti haszonszerzés.
A hamisítás nem csak az eredeti termékek gyártóinak árt, hanem a fogyasztókat is veszélyezteti; számos kedvezőtlen gazdasági és társadalmi hatással jár:

A hamis termék általában gyenge minőségű, akár halált is okozhat

A hamisított termékek származása, előállítási körülményeik, összetevőik ismeretlenek, és a legtöbbször gyenge minőségűek. Bizonyos termékkategóriák esetében a hamis termékek komoly veszélyt jelenthetnek a fogyasztók egészségére, valamint a környezetre. A hamis gyógyszer például kevesebb vagy több hatóanyag-tartalma miatt súlyosbíthatja a beteg állapotát, de akár halált is okozhat. A hamis élelmiszer mérgezést okozhat, a hamis kozmetikum pedig allergiás tüneteket idézhet elő. A hamis elektronikai cikkek és a gyermekjátékok balesetet okozhatnak.

Garanciák, jótállások

A fogyasztó, amellett, hogy feltehetően gyengébb minőségű terméket kap, amellyel akár egészségét, biztonságát is veszélyeztetheti, a rossz minőségű vagy meghibásodott termék esetében nem tudja szavatosság és jótállási igényét sem érvényesíteni.

A hamisítás munkahelyek elvesztését eredményezheti

A hamis termékek elveszik a piacot a jogtiszta termékek gyártói elől, amelynek következménye a munkahelyek számának csökkenése.

A hamisítás veszélyt jelent az ország fejlődésére nézve

A hamis termékek elterjedtsége által csökkenhet a külföldi tőkebefektetések száma, hiszen a jó hírű termék külföldi gyártója számára kevésbé vonzó befektetési terepet jelent az az ország, ahol virágzik a kalóztermékek gyártása és gyenge a jogérvényesítés. A hamisítás aláássa az innovációt és a gazdaság versenyképességét, veszélyezteti a kulturális sokféleséget, a kulturális ipar fennmaradását.

A hamisítás a bűnözést támogatja

A hamisítás egyre inkább feketekereskedelem és a szervezett bűnözés keretében jelenik meg, amely fenyegeti a közrendet és a közbiztonságot.