Miért veszélyes a hamis gyógyszer? Hogyan ismerhetem fel?

Hamis gyógyszernek az minősül, amelynek forgalmazója valótlant állít hatásairól, hatóanyagáról és összetételéről vagy eredetéről.

A leggyakrabban hamisított készítmények az úgynevezett életmód-gyógyszerek, elsősorban a merevedési zavarokra felírható készítmények, a fogyást segítő orvosságok, testsúlynövelő gyógyszerek, teljesítményfokozó gyógyszerek és testépítő hormonok. Azonban gyakori a szív-és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló és az antivirális készítmények, antibiotikumok hamisítása is.

A hamis gyógyszer általában olcsóbb, mint az eredeti – de nem minden esetben. Az internetről rendelhető életmód-gyógyszerek esetében a névtelenség és arctalanság biztosításának ígérete lehet vonzó a gyanútlan vásárlók számára, nem az alacsony ár.

A szakszerűtlenül, ellenőrizetlen körülmények között előállított vagy tárolt orvosságoknak valamennyi fajtája veszélyes.

A hamis gyógyszer veszélyei:

  • nem tartalmaz hatóanyagot, vagy kevesebbet tartalmaz az előírtnál, ezért a készítmény hatástalan, a kezelni akart tünetek súlyosbodnak,
  • az előírtnál több hatóanyagot tartalmaz a gyógyszer, így olyan mellékhatásokat okozhat, amelyek maradandó károsodással járnak, vagy akár halálosak is lehetnek,
  • szennyezett, nem megfelelő minőségű, hatóanyagot használnak a gyártás során, vagy a gyártási eljárás nem szabályozott, hibás technológiával készül, így hatástalan lehet, illetve olyan mellékhatásokat okozhat, amelyek maradandó károsodással járnak,
  • mérgező anyagokat tartalmaz a szer a rosszul megválasztott ható- és segédanyagok, a szakszerűtlen gyártási eljárások, a lejárt szavatosság vagy a hibás tárolás miatt, így súlyos, esetenként halálos mérgezéseket okozhat.
További információk a gyógyszerhamisításról a www.hamisgyogyszer.hu weboldalon érhetők el.

Hogyan ismerhetem fel a hamis gyógyszert?

A hamisítványok egyre jobban hasonlítanak az eredeti készítményekre. Sokszor szakértő szemmel is nehéz felismerni az illegális forrásból származó utánzatokat.

Az egyetlen garancia a gyógyszer eredetiségére, ha legális forrásból (gyógyszertárból, erre feljogosított benzinkútnál vagy gyógyszertár által működtetett online patikából) szerzi be.

Fontos tudni, hogy Magyarországon csak olyan online patika árusíthat, amelynek üzemeltetője létező gyógyszertár, tehát amely mögött valós gyógyszertár áll. Az utcán, piacokon, csomagküldő szolgálaton, kéretlen reklámlevélben – spamben – ajánlott internetes oldalon vásárolt gyógyszer nagy valószínűséggel hamis.

Egyes esetekben a hamisítás külső tényezői szembetűnőek lehetnek. A dobozokon nincsen magyar nyelvű felirat, magyar nyelvű betegtájékoztató sem található benne. A doboz színe és mintázata is eltér az eredetitől, rossz helyesírású szöveg található a dobozban.
A készítmény szemmel láthatóan rossz minőségű, ha

  • töredezett a széle, rosszul olvasható rajta a felirat, elmosódottak a benyomat élei,
  • nem egyöntetű a színe, nem pontosan ugyanolyan színű, mint az eredeti,
  • más az állaga és az íze.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) gyógyszeradatbázisában bárki megnézheti, hogy az adott engedélyezett gyógyszernek milyen a külső megjelenése, csomagolása, doboza, kiszerelése, címkéjének szövege stb., így könnyen kiszűrheti az esetleges hamis terméket.

Segítse a gyógyszerhamisítás ellen küzdő szakemberek munkáját azzal, hogy bejelenti, ha gyanús készítményt látott illetve vásárolt, vagy ha engedély nélküli gyógyszer-értékesítéssel találkozott!

Az interneten értékesített gyógyszerek hamisak?

Magyarországon szigorú jogszabályok határozzák meg az internetes gyógyszer-értékesítés feltételeit. Ezeknek megfelelően kizárólag működő gyógyszertár üzemeltethet gyógyszert értékesítő weboldalt, az oldalon pedig fel kell tüntetni a gyógyszertár címét. Fontos, hogy ezek a legálisan működő gyógyszertárak is csak vény nélkül kiadható, támogatásban nem részesülő készítményeket forgalmazhatnak, a vényköteles gyógyszerek internetes forgalmazása tilos!

Az a létező gyógyszertár, amely internetes gyógyszertárat is kíván működtetni, köteles bejelenteni az online forgalmazási tevékenységet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala (ÁNTSZ OTH) felé, továbbá köteles feltüntetni oldalán az ÁNTSZ OTH weboldalán található, internetes gyógyszerforgalmazásra jogosult magyarországi gyógyszertárak és honlapjaik jegyzékének linkjét. A bejelentett webpatikák és az azokat üzemeltető gyógyszertárak listája megtalálható az ÁNTSZ OTH honlapján.

Online gyógyszervásárlás előtt mindig ellenőrizze, hogy a választott internetes gyógyszertár szerepel-e az ÁNTSZ OTH adatbázisában, és csak akkor vásároljon ott, ha a választott értékesítő szerepel a listán!

Mindenképpen kerülni kell azokat a webpatikákat, amelyek ezeknek nem felelnek meg!

Külföldi online gyógyszertár vényköteles gyógyszert az interneten keresztül nem értékesíthet magyar fogyasztóknak. A recept nélkül kiadható készítmények közül is csak olyat postázhatnak a magyar vevőknek, melyek Magyarországon engedélyezettek, és rendelkeznek magyar nyelvű, hatóságilag jóváhagyott címkével, betegtájékoztatóval.