A HENT által végzett kutatások

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület időről-időre kutatásokat végez hamisítás és egyéb szellemi tulajdont érintő témákban.

Hamisítás Magyarországon – lakossági kutatás

2009 óta minden évben ezerfős reprezentatív közvélemény-kutatás keretében vizsgálja a HENT, hogyan viszonyulnak a fogyasztók a hamisítás jelenségéhez.

A hamisítás vállalati tapasztalatai – vállalati kutatás

2013-ban először a HENT először végzett Magyarországon vállalati döntéshozók körében kutatást termékhamisítással kapcsolatos tapasztalataik, véleményük feltérképezése céljából. Az adatgyűjtés során több mint 450 vezető válaszolt a kérdésekre az ország minden régiójából.

Kutatás a szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekményekről

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület megbízása alapján az Országos Kriminológiai Intézet 2010-ben elvégezte a szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekmények kriminálstatisztikai és jogdogmatikai elemzését, valamint bűnügyi iratok alapján 303 bűnügy részletes értékelését. Az elemzések eredményeként az Országos Kriminológiai Intézet javaslatokat fogalmazott meg a hatékonyabb büntetőjogi jogérvényesítés előmozdítása érdekében.

További kutatások

A HENT fenti és további kutatásaival kapcsolatban – mint például a 2011-ben diákok körében végzett szerzői jogi ismeretekkel kapcsolatos felmérés –, további részletekért navigáljon a portál Kutatások menüpontjára!