A pénzügyőrök közúti ellenőrzést tartottak Nagylaknál, amelynek során megállítottak két egymás után érkező török tehergépjárművet. A bemutatott okmányok szerint mindkét sofőr különféle ruházati termékeket szállított egy orosz cég részére Törökországból Németországba.

A szúrópróbaszerűen kiválasztott zsákok felnyitásakor különböző világmárkák jelzéseivel ellátott ruházati termékekre figyeltek fel. A tételes ellenőrzés során az első kamionból 26 325 pár különféle logóval ellátott zokni, míg a második kamionból 5 169 db többféle világmárkájú ruházati termék (alsónadrág, farmernadrág, ing) és 94 pár szobacipő került elő.

A helyszínre érkező szakértő előzetes véleménye alapján az előkerült ruházati termékek mindegyike hamisítvány, azok forgalomba hozatalát a jogtulajdonosok nem engedélyezték.

A pénzügyőrök a 64,5 millió forint értékű ruházati terméket lefoglalták. A NAV pénzügyi nyomozói iparjogvédelmi jogok megsértésének gyanúja miatt és szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak.

Egy másik alkalommal NAV pénzügyőrei egy budapesti gazdálkodó telephelyén tartottak ellenőrzést. Az ellenőrzést végzők a telephely átvizsgálását követően 11.313 db Head&Shoulders márkajelzéssel ellátott sampont és hajbalzsamot foglaltak le mintegy 6,5 millió forint értékben.

Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen szintén a NAV pénzügyi nyomozói indítottak büntetőeljárást.