Több, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló különlegességgel készült idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Élelmiszerbiztonsági Világnapra. A színes palettán szerepel például egy sztárszakáccsal közösen kiadott szakácskönyv, egy nemzetközi hírű mém-szereplővel forgatott videó és már napok óta tele van velük a közösségi média. Érdemes követni őket!

Az ENSZ 2018-ban nyilvánította június 7-ét az Élelmiszerbiztonság Világnapjává. A világnap lehetőséget ad arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét az élelmiszer eredetű betegségek megelőzésének fontosságára, hangsúlyozva, hogy az élelmiszerbiztonság javítja az emberek általános egészségi állapotát, fokozza a gazdasági jólétet és hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Az idei év jelmondata, a „Biztonságos élelmiszerrel az egészséges holnapért” arra mutat rá, hogy a biztonságos élelmiszerek előállítása és fogyasztása hosszú távú előnyökkel jár. E fenntartható gondolkodásmód ihlette a Nébih ünnepi kezdeményezéseit is a klasszikus eszközökre alapozott ismeretterjesztéstől egészen a virtuális térbe helyezett közösségi médiakampányig.

Büszkén mutatjuk be a tudatos sütés-főzés szerelmeseinek az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából megjelenő új szakácskönyvüket, amelyben Bernáth József séf receptjei mellett élelmiszerbiztonsági tippek, dietetikai tanácsok és maradékmentő ötletek jelentik a kuriózumot. A nyomtatott formátumú szakácskönyvet a Nébih közösségi felületein futó játékokon lehet majd megnyerni, illetve különféle rendezvényeinken ajándékozzák meg vele a látogatókat. A világnap szellemisége így az év hátralévő részében is biztosan tovább él!

Gondoltak azokra is, akik az online térben mozognak igazán otthonosan. Elsősorban nekik készítették a norovírus-fertőzés megelőzését célzó, szemléletformáló videónkat, amelynek főszereplője a nemzetközi szinten ismert Arató András, azaz „Hide the Pain Harold”. A több nyelven feliratozott kisfilmet a Nébih YouTube csatornáján tették közzé. Mindezek mellett pedig több szakaszból álló közösségi médiakampányt is folytatnak, rövid ismeretterjesztő videókkal és pársoros, hasznos üzenetekkel.