Ezek igen változatosak lehetnek az élelmiszerek összetételét jelző dokumentumok, címkék meghamisításától, az egyes összetevők olcsóbbra cserélésén, a tiltott élelmiszer-előállítási, -kezelési eljárások alkalmazásán át az emberi fogyasztásra alkalmatlan, egészségre káros, vagy allergén anyagok hozzáadásáig. Eric Marin, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóságának osztályvezető-helyettese a lapnak elmondta, pár éve az összes, éttermeknek szállított mélyhűtött garnélaszállítmány 15-20 százalékát egy meglehetősen rafinált eljárással hamisították. A fagyasztás előtt vízbe merített rákocskák folyadékot szívtak magukba, így a csomagoláson feltüntetett tömeg nagy részét a kiolvasztásnál víz tette ki. A csalás felfedezésekor megindult szigorú ellenőrzés nyomán e módszert sikerült visszaszorítani. A legtöbb hamisítás egyébként húsárukkal kapcsolatos, ezt követik a halak (például tenyésztett pangasiussal helyettesítik a drágább tokot), majd a méz.