Az ingyenesen látogatható kiállításon a legkülönfélébb hamis tárgyak, gyúlékony vagy épp működésképtelen elektronikai termékek, használhatatlanul gyenge minőségű ruhaneműk, egészség­károsító anyagokat tartalmazó gyógyszerek, biztonsági előírások­nak nem megfelelő gyermekjátékok, kétes összetételű és minőségű kozmetikai szerek, hamisításhoz használt eszközök nyújtottak képet a hamisítók leleményes­ségéről, veszélyes és kockázatos tevékenységéről.

A kiállítás látogatói egy képzeletbeli lakás helyiségein végigkalauzolva – információs anyagok, hamis tárgyak, fotók, videók segítségével – szerezhettek érdekes és értékes ismereteket a hamisítás okairól, következményeiről, veszélyeiről, továbbá hasznos tanácsokat kaptak ezek elkerülésére.

Kihasználva, hogy a játékos forma segít az érdeklődés felkeltésében és a kiállítás üzenetének befogadásában, a statikus kiállítóhelyek megtekintése mellett interaktív feladatok is várták az érdeklődőket. A látogatóknak lehetőségük nyílt a Vám- és Pénzügyőrség munkatársaihoz hasonlóan fiberszkóppal felfedni a csomagok rejtett tartalmát, és hamisítási totót is kitölthettek.

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai a kiállítás ideje alatt naponta több alkalommal tartottak tájékoztató előadásokat a hamisítás elleni küzdelemben szerzett tapasztalataikról. A kiállítást örvendetes módon – előzetes bejelentkezést követően – több mint 20 hazai diákcsoport is felkereste.
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tervei szerint a hamisítás veszélyeire felhívó kiállítást 2010 tavaszán vándorkiállítás formájában az ország több pontjára is eljuttatják.

Köszönet mindazoknak, akik a kiállítás megszervezésében és lebonyolításában közreműködtek, valamint köszönjük valamennyi szíves látogatónak az érdeklődését!

Várjuk a kiállítással kapcsolatos észrevételek megküldését a hent@hpo.hu e-mail címre.

Felhívás a kiállításra

A kiállítás plakátja

A kiállításhoz kapcsolódó tájékoztató kiadvány

A hamisítási totó nyertesei

Videó a kiállításról, Forrás: noltv.hu

Fotók a kiállításról és a kiállítás megnyitójáról