A szellemi tulajdon védelme a versenyképesség alapja, ezért valós változásokat, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztók szemléletformálását kizárólag széles körű összefogással lehet elérni. Az állam, a vállalkozások és a civil szervezetek hatékonyabb közös fellépéséről egyeztetett hétfőn négy érintett szervezet képviselője.

Ács Tamás, a Magyar Márkaszövetség elnöke elmondta, hogy a hamisítás és kalózkodás alapvető gazdasági versenyképességi és nemzetbiztonsági kérdés. Sikeres márkák nélkül ma nem létezhetnek sem sikeres cégek, sem sikeres nemzetek. Ez különösen igaz a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor a vásárlóerő csökkenése, a szürke- és feketegazdaság növekedése miatt egyes termékkategóriákban 15-20%-os visszaesésekre is sor került.

Gláser Tamás, a Magyar Védjegy Egyesület elnöke a civil szakmai szervezetek jelentőségét is hangsúlyozta a hamisítás elleni küzdelemben. Mint minden iparágat, a hamisítást is a kereslet-kínálat szabályai mozgatják. Míg az állam elsősorban a kínálati oldalt, magát a hamisítást igyekszik visszaszorítani, addig a szakmai szervezeteknek a jövőben jobban kellene nyitniuk a fogyasztók felé, elsősorban felvilágosítással, szemléletformáló kommunikációval. Ilyen kezdeményezéseket is bemutatott prezentációjában Ivicsics Gábor, a NAV századosa, például azt a hamisított termékeket bemutató HENT vándorkiállítást, amelyet idén is bemutatnak egyes hazai zenei fesztiválokon és rendezvényeken. A százados budapesti családi ház alagsorában kevert kozmetikumokról, hamisított vágott virágokról, betonkeverőben készült ételízesítőről szóló példákkal illusztrálta azt, hogy ma már határtalan a hamisítók fantáziája. A termékek hamisításával azonban nem csak gazdasági, hanem egészségügyi károkat is okoznak a jogsértők.

Dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke kiemelte az állam és a civil szakmai szervezetek közötti együttműködés fontosságát. Ismertette, hogy idén márciusban újjáalakították a hamisítás elleni küzdelem magyarországi koordináló szervezetét, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet (HENT). Az európai uniós soros elnökség alatt pedig Magyarország adott otthont a Hamisítással és Kalózkodással Foglalkozó Európai Megfigyelőközpont állami képviselői ülésének. A HENT az illetékes állami és civil szereplők összefogásának biztosításán kívül szemléletformáló kampányokat és kutatásokat is végez. Legfrissebb, 241 középiskola 17435 diákja által kitöltött on-line felmérésük szerint a hamisítványok jelen vannak a fiatalok mindennapjaiban is. Miközben a válaszadók többsége tud arról, hogy a hamis termék forgalmazása bűncselekmény és kárt okoz a jogtulajdonosnak, ezzel szemben a digitális tartalmak esetében már megengedőbb, 33% nyilatkozott úgy, hogy nem is hallott még a szerzői jogról.

A sajtóbeszélgetés végén a Magyar Márkaszövetség és a Magyar Védjegy Egyesület hivatalos együttműködési megállapodást írt alá, ezzel is kifejezve elkötelezettségüket a hamisítás elleni közös küzdelem mellett.