A diákújságírók a hamisítás veszélyeiről, a hamisítás elterjedtségéről, hátteréről, a hamisítók módszereiről és a hamisítás elleni fellépés eszközeiről kaptak átfogó képet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a prezentációt követően számos hamis tárgyat is bemutattak.

A teljesség igénye nélkül, felsorolás jelleggel egy-két meghökkentő momentum az előadásból:

A hamisítványok piaca a szervezett bűnözés legújabb és jelenleg egyik legjövedelmezőbb területe. A pénzhamisítás ma már meg sem közelíti.
Ha egy amerikai márkás farmert nem Kínában gyártanak, hanem az szerepel a címkén, hogy „made in the USA”, kezdhetünk gyanakodni. Oka: ma már a legtöbb könnyűipari termék gyártását az USA Kínába helyezte át.

A hamisítványok nemcsak egészségtelenek lehetnek, de sokszor veszélyeztetik is testi épségünket! Egy hamis telefonakkumulátor felrobbanhat, egy hamis járműalkatrész kigyulladhat vagy elolvadhat, egy hamis, 10-12 éveseknek gyártott, biztonsági öv nélküli műanyag játékautó felgyorsulhat akár 60 km/órára.

Ma már nem csak termékeket hamisítanak. Kínában a legújabb trend: egész üzletláncot építenek fel, ami szinte pontos másolata az eredetinek, a védjegyekkel, az üzlethelyiség berendezésével, az alkalmazottak formaruhájával… csak a franchise-jogokkal és a minőségi követelményekkel nem rendelkeznek.

A hamisítók „előrelátóak”: 2010-ben már legyártották az idei londoni olimpiára a hamis pólókat, kiegészítőkat…

Hogyan védekezzünk?

A tudatos vásárló figyel a csomagolásra, az árra, az értékesítés helyére, a vásárlói tájékoztató nyelvére, a csomagoláson és a tájékoztatókon található esetleges helyesírási hibákra, és a címkékre is.

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkársága

Képek az előadásról.

Az előadás kapcsán született írások:
Küzdjünk együtt a hamisítás ellen! (forrás: KözösségFigyelő magazin)

A DUE csapata lefülelte a hamisítókat

Háttér-információk

A „No Kamu” előadással felkérésre szívesen megyünk iskolákba, rendezvényekre, fesztiválokra, ahol helye lehet a hamisítással kapcsolatos tájékoztató jellegű oktatásnak.
Kapcsolat: Vannai Dorottya, HENT titkárság kommunikációs referens; 20/359-30-20