A HENT új szekciójának tagjai különböző iparágakat képviselnek, saját iparágukon belül, hosszú évek óta gazdálkodó vagy kereskedelmi tevékenységet folytatnak és életszagúan ismerik a termékhamisítással kapcsolatos problémákat. Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a HENT elnökhelyettese a szekció alakuló ülésén elmondta, a szekció feladata, hogy a különböző szektorok érzékenységét, hamisítással való fertőzöttségét monitorozza, és konkrét javaslatokat tegyen a hamisítás elleni fellépés javítása érdekében.

Gláser Tamás, az induló szekció vezetője hangsúlyozta, hogy a szekció kiemelten foglalkozni fog a jogérvényesítési lehetőségekkel: meg kell tanulnia a kereskedelmi és ipari szférának a jogszabályi lehetőségek teljes körű érvényesítését, aminek bemutatásában ez a ma alakuló szekció zászlóshajóként kíván élen járni.

A szekció tevékenységében fontos szerepet kap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is, amely kulcsszereppel bír a hamisítás elleni hatósági fellépésben. A NAV biztosította együttműködéséről a szekciót: kiemelten foglalkoznak majd a szekció által feltárt problémakörökkel, rendszer- és kompetenciafejlesztéssel.

Az alakuló ülés kapcsán a HENT perspektívájába új iparági területek is bekerültek: ilyenek például a borhamisítás vagy az építőipari termékek hamisítása, és ezek csak kiemelt példák olyan termékfajtákra, amelyek hamisítása a fogyasztók egészségét, vagyon- és életbiztonságát is veszélyezteti.

A HENT Kereskedelmi és Ipari Szekciójának tervezett tevékenységi programjában szerepel többek között a vállalkozók szellemi tulajdonjogainak hatékony védelmének az elősegítése; az egyes szakmák, iparágak számára az általuk szervezett országos és regionális tanácskozásaikon előadások, kerekasztal-beszélgetések szervezése az áruk hamisításával és az azok elleni fellépéssel kapcsolatban, valamint a vállalkozói szféra és a hamisítás elleni fellépésben hatáskörrel bíró hatóságok közötti párbeszéd javítása és a folyamatos kommunikáció elősegítése.