A szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontja (European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights) december közepén indította el azt a szellemitulajdon-védelmet támogató eszköztárat, amelynek célja, hogy útmutatást adjon a szellemitulajdon-jogok fokozottabb tiszteletben tartása és a hamis termékek iránti kereslet csökkentése érdekében folytatott kommunikációs és tudatosságnövelő kampányok tervezéséhez és végrehajtásához. Ennek érdekében a megfigyelőközpont összegyűjti és elérhetővé teszi az Európai Unió tagállamaiban folytatott kampányokat, így többek között az ilyen tárgyú kampányok, programok során létrehozott weboldalak, poszterek, videók, szórólapok stb. anyagait. A kampányokra több szempont szerint lehet keresni: a kampányok célcsoportja, típusa, a kampány helye (ország) és a szervező szerint.

A fejlesztés alatt álló szellemitulajdon-védelmi eszköztár a nemzeti hatóságok és a privát szektor által indított akciókat is bemutat, miközben a legjobb gyakorlatok kiemelésével segítené a jövőben indítandó kampányok tervezését és megvalósítását.

A gyűjtemény kampányötletek, stratégiák, kreatívok tervezéséhez lesz használható, és a megfigyelőközpont koordinálásával ösztönözné a szellemitulajdon-védelem témájában érdekelt szereplők közötti együttműködést.

A kampánygyűjtemény jelenleg a https://iptoolkit.oami.europa.eu/ weboldalon érhető el. A későbbiekben a megfigyelőközpont 2013 áprilisában elindítani tervezett új weboldalán lesz hozzáférhető.