A riport az M1 Híradójának 00:19:33 percében kezdődik.

A riport megtekinthetó itt vagy a beágyazott videóban.

A külföldről behozott, bizonytalan eredetű mosóport és folyékony mosószert, ismert márkákra emlékeztető flakonokba töltötték, majd valószínűleg az egész országban árusították.

Az ócsai üzem alkalmazottai éppen mosószert palackoztak, amikor a pénzügyi nyomozók rájuk törték az ajtót. A NAV tíz tonna, ismeretlen eredetű tisztítószert és több száz, ismert márkák jelzéseivel ellátott, töltésre előkészített palackot foglalt le. Megtalálták a fóliázó gépeket és a csomagolóanyagot készítő nyomdát is. A pénzügyi nyomozók szerint a bizonytalan eredetű mosószert viszonteladókon keresztül forgalmazták, raktáráruházakban éppúgy, mint kisebb boltokban. Az üzem két dolgozóját gyanúsítottként hallgatták ki.

A pénzügyi nyomozók a helyszínen talált fuvarlevelek alapján vizsgálják a Magyarországra beérkezett áru tényleges mennyiségét, illetve elkezdték felderíteni a vevői kört, azokat a kereskedőket, akik segítettek az illegális áru terítésében. Vagyis a gyanúsítotti kör még bővülhet – nyilatkozta a Híradónak Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szerint a bizonytalan eredetű mosópor és mosószer károsíthatja a ruhát, a mosógépet és veszélyes is lehet. Hallottunk már olyan esetet, hogy mosószer helyett só volt a dobozban, ami egyrészt komoly károkat is okozhat a gépben, másrészt a legsúlyosabb esetben akár egészségügyi kockázatokat, veszélyeket is rejthet magában, ugyanis különböző allergiás reakciókat okozhat – mondta Tóth Zita, a testület titkára.

Az ócsai üzemet a NAV bezárta. A cég vezetői iparjogvédelmi jogok megsértése miatt akár nyolc évet is kaphatnak.

Forrás: hirado.hu, M1 Híradó 2013. február 4. 19.30