A JAF ezzel a konferenciával is szeretné felhívni az autótulajdonosok és az autójavító szakma figyelmét a nem jogtiszta forrásból származó szoftverek használatának veszélyeire, a legális ipar és a közúti közlekedés biztonsága védelmében – mondta a konferencián elhangzott megnyitó beszédében Marótiné Koczur Györgyi, a JAF elnöke. – Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a megfelelő biztonságot és garanciát az autótulajdonosok, az autóvezetők, a biztosítók és az autószerelők számára csak a jogtiszta, biztos forrásból származó autóipari adatbázisok jelentik.
A szellemi alkotások védelme mára alapvető igényként jelenik meg, hiszen kreatív és innovatív tartalmak, új művészeti alkotások nem születhetnek meg megfelelő jogi és társadalmi környezet hiányában.

Miért szükséges jogtiszta szoftver az autójavításhoz?
A mai korszerű autók javítása elképzelhetetlen szoftveres adatbázisok nélkül. Mára a járműipari szoftverek, adatbázisok, diagnosztikai eszközök és programok ugyanolyan eszközei az autójavításnak, mint a villáskulcs. Kiemelt fontosságú tehát, hogy a javítóműhelyek legális forrásból származó, naprakész programokkal rendelkezzenek. Még a legkisebb autók rendszereinek összehangolását, az információk továbbítását és értékelését is számítógépes vezérlőegységek tucatjai végzik. Elég, ha csak néhányat említünk az elmúlt években az autókba bekerült menetbiztonsági-, vagy komfortrendszerekből: ABS, ESP, légzsák, ACC (adaptív követési távolságtartó automatika).
Ezeknek a komplex elektronikai és mechanikai rendszereknek a javításához, rendszeres karbantartásához, beállításához elengedhetetlen a megfelelő diagnosztikai műszerek és az adatokat, javítástechnológiai útmutatókat tartalmazó szoftveres adatbázisok használata.
Sajnos Magyarországon nagyon sok szervizben nem jogtiszta forrásból származó programokat használnak a gépjárművek javítása során. Mivel ezen illegális programok műszaki tartalmát illetően senki nem vállal felelősséget (azokat senki nem ellenőrzi vagy javítja ki), így az abban lévő hiányos, vagy még rosszabb esetben hibás adatok és leírások könnyen okozhatnak műszaki meghibásodásokat, melyek bekövetkezése akár közúti balesetekhez is vezethet. Az illegális szoftverek jellemzően angol vagy német nyelvűek. A félrefordítások, vagy a régi, pontatlan adatok akár munkahelyi baleseteket is okozhatnak az autószerelő műhelyekben és az utakon egyaránt.
A megfelelő biztonságot és garanciát mindenki számára (autótulajdonos, autóvezető, autószerelő) csak a jogtiszta, biztos forrásból származó, rendszeresen frissített járműipari adatbázisok jelentik.

A szoftver, mint szellemi termék és annak szerzői jogi háttere
Az informatika és az internet által elérhetővé tett lehetőségek számos új megjelenési és felhasználási formát jelentenek mind a felhasználók, mind a szellemi alkotások jogosultjai számára. Az új környezet megjelenése óta lassan felnőtt egy generáció, és a fiatalok szinte már nem is találkoznak a digitalizációt nélkülöző, korábbi környezettel és annak értékrendjével.
A két oldal (a jogosultak és a felhasználók) közötti egyensúly kialakítása talán ennek is köszönhetően még nem tekinthető megoldottnak, és számos olyan terület van a szellemi alkotások területén, ahol szükség van a szabályozások átgondolására. Ilyen területnek tekinthető például a szoftverekkel kapcsolatos jogi szabályozás és joggyakorlat, hiszen a jogsértő felhasználások száma sajnos még mindig nem mutat csökkenő tendenciát.
Különösen igaz ez a járműipar területére, ahol a gyakran jogsértő módon felhasznált szoftverek és adatbázisok, illetve a hamis diagnosztikai berendezések segítségével végzett gépjárműjavítás jelentős károkat okoz a szellemi alkotások jogosultjai mellett az államnak és nem utolsó sorban a gyakran megtévesztett gépjárműfenntartók számára is. Számla és garancia hiányában ugyanis a szürke-, vagy feketegazdaságot gyarapító szervizek egyszerűen széttárják a karjukat, ha az autó tulajdonosa garanciális igényét érvényesítené.
A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület ezért kiemelt figyelmet fordít a legális járműipar védelmét előtérbe helyezni kívánó jogvédő tevékenységen túlmenően a prevenció és oktatás területére is, hiszen a felhasználói tudatosság növelésével lehet tartós változásokat véghezvinni ezen a kiemelkedően fontos területen.

A szoftver szerepe a karambolos javításban

A karambolos javításokat végző autószervizek részére szintén elengedhetetlen a szoftverek és adatbázisok használata. Egyrészt szükséges az autóvezetők részére szolgáló precíz biztosítási ajánlat kalkulálásához, másrészt a javítás esetén a szakszerű munkavégzéshez. Ezért alapvető fontosságú, hogy a javítási folyamatban lévő szereplők (biztosító, autószerviz) egyaránt a naprakész, hivatalos, legális adatbázist használják a pontos kárfelméréshez és a javításhoz egyaránt.
A nem legális és ezért nem naprakész adatbázisok használata esetén bizonyos alkalmazási funkciók elveszhetnek, téves adatokat, vagy csak részleges információkat használhatnak fel, illetve bizonyos szakmai háttértámogatásokat sem vehetők igénybe. A kárfelméréshez aktuális adatokra, árakra van szükség, ezeket az illegális, elavult szoftverek nem tudják biztosítani. Ezekből következően a biztosítási ügyintézés, javítás során számos hibás motorbeállítás, téves alkatrészrendelés, illetve egyéb súlyos műszaki és pénzügyi probléma merülhet fel.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal oktatófilmje a műszaki vizsgabiztosok számára a szerzői jogról
A Nemzeti Közlekedési Hatóság felkérésére a NAV és a JAF közösen oktatja és vizsgáztatja a műszaki vizsgabiztosokat a szerzői jog kérdéskörében.
Puszta János, a NAV Központi Hivatal Vám Főosztály főosztályvezető-helyettese a sajtókonferencián adta át a JAF-nak azt a szerzői jogi oktatófilmet, amitől a két szervezet azt reméli, hogy még hatékonyabban fogja segíteni a műszaki vizsgabiztosok felkészítését és még jobban rávilágít majd, miért kiemelten fontos a szellemi tulajdon védelme és a legális szoftverek használata.

A Porsche Hungária Kft. is csatlakozott a JAF-hoz
A Porsche Hungaria Kft. (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda személygépjárművek és a Volkswagen haszonjárművek) is csatlakozott az egyesülethez, jelentette be Marótiné Koczur Györgyi, a JAF elnöke. Így még hatékonyabban, több embert elérve bíztathatják az autótulajdonosokat, hogy csak olyan szervizbe vigyék járműveiket, amelyek rendelkeznek naprakész, legális javítási információkkal.