2013. április 8-i ülésén tárgyalta az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága az étrend-kiegészítőkkel, gyógyhatású készítményekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos, valamint ezek interneten történő beszerzése során felmerülő fogyasztóvédelmi kérdéseket. A bizottsági ülésre meghívást kaptak a téma kapcsán hatáskörrel rendelkező közigazgatási szervek, így részt vettek és ismertették álláspontjukat e kérdésekről az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Országos Gyógyszerészeti Intézet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szakértő munkatársai is.

A szakértői ismertetőkben elhangzott, hogy számos bejelentetlen, illegális készítményt forgalmaznak üzletekben, interneten. Az is gyakori, hogy készítmények tiltott hatóanyaggal meghamisítva kerülnek forgalomba.

A Fogyasztóvédelmi Bizottság az elhangzottak fényében állásfoglalást fogadott el, amelyben javasolja az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos jogi szabályozás áttekintését az e területen tapasztalható jogsértésekkel szembeni hatékony fellépés lehetővé tételére. A bizottság álláspontja szerint a hatóságok ellenőrző tevékenységének folyamatossága és összehangoltsága kulcsfontosságú e termékek esetében, ezért ennek javítását kérte valamennyi érintett hatóságtól, valamint a nemzetközi kezdeményezésekben, ellenőrzési akciókban való részvételt is hangsúlyozta. Mivel e termékek a fogyasztók egészségét közvetlenül érintik, és a nem megbízható forrásból származó, illegális készítmények súlyos egészségügyi kockázatokat hordoznak, a bizottság a fogyasztók tudatosságát, tájékozottságát növelő törekvések, kampányok támogatását is rögzítette a bizottsági állásfoglalásban.

A HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportja már több ízben szorgalmazta az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos szabályozás módosítását, valamint folyamatos tájékoztató tevékenységével és alkalmi kampányaival – a mint például az idén márciusban zajlott gyógyszerhamisítás elleni kampány – törekszik arra, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a megbízható forrásból való beszerzések fontosságára és a hamisított készítmények egészségkárosító hatására. A HENT szorgalmazza továbbá a rendszeres piaci ellenőrzések végzését, valamint a kiszűrt, visszahívott, betiltott készítményekről és ezek veszélyeiről a lakosság széles körű tájékoztatását a hatóságok részéről.