Az ÁNTSZ tavaly, illetve az év első három hónapjában 63 étrend-kiegészítő forgalmazását tiltotta be. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kötelezővé tenné az ilyen készítmények előzetes ellenőrzését. Az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált, hogy egyes étrendkiegészítő-gyártók visszaéltek a laza jogszabályokkal és kis túlzással azt tettek bele ezekbe a szerekbe, amit akartak – mondta lapunknak Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője. – Jelenleg a gyártóknak csupán egy adatlapot kell kitölteniük, amelyben a termék összetételére kérdeznek rá, ezen felül semmilyen további vizsgálat nincs.

Mindez a jövőben úgy változna, hogy a forgalomba hozatal előtt lehetőség lenne az étrend-kiegészítők bevizsgálására. A jogszabályok alapján a termék összetételéért, minőségéért a gyártó, illetve a forgalmazó a felelős. – Erre nagy szükség van, ugyanis bizonyos készítményeknél, mint például a potencianövelők, az izomnövelők és a testsúlycsökkentők, idegen anyagok is találhatóak a készítmények nagy részében – állítja Székely Krisztina. – Mi azt szorgalmazzuk, hogy ne csak az újonnan piacra dobott termékeknél kelljen vizsgálati jelentést bemutatni, hanem a már forgalomban lévőknél is. Az étrend-kiegészítők gyógyszert egyáltalán nem tartalmazhatnának, mégis sokukban megtalálhatók azok. A potencianövelőknél olyan hatóanyagokat találtunk, amelyek veszélyt jelenthetnek az egészségre. A fogyasztószerek hatóanyaga szívpanaszokat, akár infarktust is okozhat, míg az izomnövelőknél a tiltott szteroidok jelentenek veszélyt – magyarázza Székely Krisztina.

A helyettes országos tiszti főorvos szerint sokan internetes oldalakon forgalmaznak étrend-kiegészítőket. – Sokszor ellenőrizhetetlenek a forgalmazók. Egyik országban gyártják, másikban forgalmazzák, és egy harmadikban üzemeltetik a honlapot. Jó esetben „csak” átverik a fogyasztót, ugyanis a kívánt hatást nem tudja a termék, rosszabb esetben akár infarktust vagy agyvérzést is okozhatnak a szerek. Többen szorultak már emiatt egészségügyi ellátásra. Leggyakrabban gyógyszer-hatóanyagok, ismeretlen új élelmiszerek, növények és nem megfelelő mennyiségű vitaminok vannak a termékekben – mondta lapunknak dr. Szabó Enikő. A helyettes országos tiszti főorvos szerint az előzetes ellenőrzés lehetősége azért is jó, mert így meg lehet akadályozni, hogy problémás termékek kerüljenek a polcokra.