Az interneten a múlt év végén mutatkozott be egy letöltő honlap, amelyen már 38 ezer főként német nyelvű regény hozzáférhető. Havonta állítólag másfél millió kötethez jutnak hozzá ily módon az érdeklődők. A kereslet akkora, hogy az üzemeltető korlátot szabott: naponta csupán 150 letöltést engedélyez, és hogy a választékot szélesíthessék, a jövő hónaptól a bejegyzett felhasználóknak 10 eurót kell fizetniük. Cserében három hónapon keresztül tetszés szerint válogathatnak a művek között.

Egyre nagyobb a felháborodás ennek nyomán a kiadók, a szerzők és a könyvesboltok tulajdonosai között, és azt sem lehet tudni, pontosan kik állnak a webes szolgáltatás mögött. A szerver valahol Ukrajnában működik. A német jogosultak megbízták a szerzői jogsértések felderítésével foglalkozó szervezetet (GVU – Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechstverletzungen), hogy lépjen fel a honlappal szemben. Utóbbi szervezet – nem kis erőfeszítések árán – már térdre kényszerítette a Kino.to-t, a dél-csendes-óceáni Tongán bejegyzett kalózoldalt, amely a német nyelvterület legnépszerűbb filmmegosztójának számított, napi több százezer látogatóval. A tongai hatóságok nem voltak hajlandók segítséget nyújtani az illegális tevékenység felszámolásához, de a rendőrség végül több házkutatást hajtott végre Németországban, Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában, és így kézre kerítette az oldalt üzemeltető csoport több tagját, akiket azóta szabadságvesztésre ítéltek.

A könyvletöltéseket kínáló portált az osztrák lap nem nevezi nevén. Okultak abból, hogy előzőleg két újság ellen is büntetőeljárást kezdeményeztek a hatóságok, mondván: a weboldalról készített cikkekkel, az azokban való megnevezésével népszerűsítették az illegális oldalt az olvasóik körében, így részesként segítette a szerzői jogok megsértését. Az interjúkban az illegális platform részéről arra hivatkoztak, hogy ők a kiadókkal együtt szerettek volna működni, de ezt a kiadók elutasították. A Die Presse megjegyzi, hogy Németországban az e-könyvek aránya jelenleg csupán 10%-ot tesz ki a könyvek összforgalmán belül, ami két év múlva már 16,2%-ra emelkedik az előrejelzések alapján. A zeneművek tömeges illegális felhasználása a zeneipart új üzleti modellekre való átállásra kényszerítette, ez a könyvipar számára is intő jel és példa kell, hogy legyen.

Az osztrák kiadók szövetsége, akik az illegális oldalak elleni fellépésben együttműködnek külföldi partnerszervezeteikkel, a felvilágosításra fókuszál, álláspontjuk szerint világossá kell tenni, hogy a könyvek értéket képviselnek.