Az amerikai vámhatóságok, valamint az élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság közösen vesznek részt abban az akcióban, amelynek keretei között a hamisított, illegálisan importált, valamint a szükséges engedélyekkel nem rendelkező dekor kontaktlencsék forgalmazása és árusítása ellen kívánnak fellépni. Az “Operation Double Vision” (“Kettős látás”) nevű akciót a szellemi tulajdonjogok koordinálásáért felelős, az amerikai bevándorlásügyi és vámhatóság által vezetett központ (National Intellectual Property Rights Coordination Center) irányítja. A központ 21 taghatóság összefogásával, információ-megosztásával, koordinálásával folytat ellenőrzéseket és nyomozásokat a szellemi tulajdonjogokat érintő jogsértések ellen.

Az illetékes szervek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy senki ne vásároljon kontaktlencsét Halloween boltokban és ajándékboltokban, szépségszalonokban vagy online weboldalakról, amennyiben azok nem kérik a recept bemutatását. A komoly egészségügyi kockázatok miatt a kontaktlencse eladása és vásárlása ugyanis az Egyesült Államokban receptköteles, amelyet vagy szemész szakorvos, vagy a megfelelő engedéllyel rendelkező, szakorvos felügyelte optikus adhat.  Az érvényes recepten szerepelni kell továbbá a lencse márkájának, méretének és lejárati dátumának. Akik érvényes recept nélkül vásárolnak dekor kontaktlencsét, nagyon komoly fertőzéseknek teszik ki a szemüket, még akár meg is vakulhatnak. Az olcsón beszerezhető, hamisított kontaktlencsék ugyanis életre szólóan károsíthatják a szemet – ilyen komoly kockázatot egy Halloween-kacat miatt pedig aligha érdemes vállalni, hangsúlyozzák a szakértők.

Aki pedig mindenképpen szeretne dekor lencsét viselni, még akkor is menjen el előtte egy szemészeti vizsgálatra, ha egyébként jól lát – javasolják a szakértők. A lencséket pedig kizárólag olyan helyen szerezze be, ahol kérnek érvényes receptet – függetlenül attól, hogy interneten keresztül vagy személyesen intézik a vásárlást. Kiemelték továbbá, hogy nem irathatók fel a viselőknek tág pupillájú, babaszerű külsőt kölcsönöző ún. anime lencséket, ezek ugyanis nem engedélyezettek. . Amennyiben pedig a lencsék viselése után bármilyen jele mutatkozik a szemfertőzésnek, úgy mint szempirosság, folyamatos fájdalom, vagy látás csökkenés,  habozás nélkül fel kell keresni egy szemészorvost, figyelmeztetnek a szakértők.