A nemzetközi testület illetékes részlegének vezetője a jelentés eredményét úgy kommentálta, hogy az indiai vezetők rájöttek: támogatniuk kell az alkotó tevékenységet és az innovációt, mert mindkettő a jövőbeli növekedés kulcsát jelenti. Azonban ezek a kedvező hatások csak akkor érvényesülhetnek, ha egyértelmű a jogi és szabályozó rendszer, amely védi a szellemi tulajdonjogokat és hatékonyabb a jogérvényesítés. A dokumentum, amelynek elkészítésében közreműködött az Indiai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (FICCI) is, felhívja a delhi kormány figyelmét, hogy nagyobb figyelmet fordítson a védjegyjogok és szerzői jogok érvényesítését szolgáló szabályozásra és gyakorlatára.
A securingindustry szerint az illegális kereskedelem adatai riasztóak a hatalmas dél-ázsiai országban: az autóalkatrészek csaknem 30 %-a hamisítvány, ami nem csak közvetlenül, de közvetve is hatalmas károkat okoz, mivel a közúti balesetek egyötöde a hamis alkatrészek nem megfelelő működése miatt következik be. Kiugró emellett az illegális forrásokból származó szeszesitalok aránya, az országban elfogyasztott alkohol fele törvénytelen módon kerül forgalomba, ami jelentős egészségügyi kockázatokkal jár. Mindeközben a lakosok döntő többségének (80%) fogalma sincs arról, hogy a napi fogyasztási cikkei nagy része nem eredeti.
A kaotikus helyzet feloldására javasolja a tanulmány, hogy az indiai vezetők tegyék prioritássá a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni fellépés erősítését. A jelentés olyan konkrét javaslatokat is tesz, hogy növeljék a rendvédelmi szervek hamisítással foglalkozó egységeinek költségvetését és létszámát, alakítsanak ki megfelelő jutalomrendszert a gazdasági bűnök feltárásán dolgozó kollégáknak, valamint folyamatosan képezzék őket. Hosszú távon pedig egy, a szellemitulajdon-védelmi jogérvényesítésre specializált központi hatóság felállítását javasolják a hatékonyabb koordinációhoz.