A tampai (USA) sminkmester, Holly Whitis azt nyilatkozta az ABC Action News-nak, hogy az ilyen termékek ismeretlen alapanyagokból készülnek és “irritációt, vagy korábban nem tapasztalt allergiás tüneteket okozhatnak”. Az ABC állítása szerint a MAC termékek utánzatai főleg az eBay-en és az Amazonon bukkannak fel. Egy vizsgálat kiderítette, hogy a hamisítványok Kínából származnak és néha rendkívül nehéz őket megkülönböztetni az eredeti kozmetikumoktól.

A hamis termékek többségét akciós áron kínálják a vevőknek, bár az árakat nem viszik le túlságosan. Míg egy eredeti MAC rúzst 15 dolláros áron lehet megvásárolni a boltokban, az ABC Action News olyan hamisítványokról is beszámol, amiket 13 dollárért kaphat meg a vásárló. A termékek útját követve a riporterek megtalálták azt a nagykereskedői weboldalt, ahol darabonként kevesebb, mint egy dollárért árulták a rúzsokat.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (Homeland Security) vizsgálatot folytat az ügyben és a nagyobb kozmetikaitermék-hamisítók után nyomoz, hogy gyökerénél ragadja meg a problémát, tudósít a dailymail.co.uk.

A minisztérium munkatársa, Shane Folden szerint a vásárlók azért járnak rosszul ezekkel a termékekkel, mert míg az eredeti vásárlása esetén mindenki számíthat a garanciára, a hamisítványok esetében ez nincs így. Emiatt pedig a hamisítványok gyártói semmilyen minőségi előírást nem tartanak be. „A fő cél az, hogy eljussunk egészen a gyártókig, és akadályozzuk a tevékenységüket”, tette hozzá.

A vizsgálat főleg az eBay-re terjedt ki, de néhány hamis terméket az Amazonon is találtak. Az Amazon azt nyilatkozta, hogy nem tolerálja a hamis termékeket és gondoskodik a megsemmisítésükről, amennyiben felbukkannak raktárukban.